Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary
4 godz
Łatwy
8
Jajko
1.25
szklanek
Cukier
1.25
szklanek
Mąka pszenna
4
płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1
łyżeczka
1
kg
Twaróg półtłusty
8
Jajko
200
g
Masło
2
opakowań
1
szklanka
Cukier
1
Płaska łyżka
1
łyżeczka
0.75
l
Mleko
2
opakowań
3
płaskich łyżek
Cukier puder
200
g
Masło
2
płaskich łyżek
Nalewka malinowa
2
opakowań
1
kg
Truskawki
150
g
Czekolada mleczna
3
płaskich łyżek
Mleko
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
240 min
Krok 1
1 min
Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksuj na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylej do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie wystudź i przekrój na dwa blaty.
Krok 2
1 min
Sernik: Miękkie masło utrzyj z cukrami i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Gotową masę przelej do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Krok 3
1 min
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowuj w 0,5 szklance mleka dokładnie rozrób budynie i wlej na wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i chwilę zagotuj aż zgęstnieje. Budyń odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj nalewkę malinową i całość dokładnie zmiksuj. 1/3 kremu rozsmarowuj na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie połóż upieczony i ostudzony sernik i posmaruj go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównaj brzegi nożem). Wstaw do lodówki.
Krok 4
1 min
Galaretka: Truskawki opłucz, obierz z szypułek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuść w litrze wrzątku i ostudź. Do tężejącej galaretki dodaj truskawki wymieszaj i wylej na krem, którym posmarowany jest sernik. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 5
1 min
Górny blat biszkoptu posmaruj od spodu pozostałym kremem i przełóż na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Gotową polewą udekoruj ciasto i posyp posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!
Komentarze 0