Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!
Przygotowanie
240 min
Krok 1
1 min
Biszkopt kakaowy: Białka z 8 jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksuj na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylej do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie wystudź i przekrój na dwa blaty.
Krok 2
1 min
Sernik: Miękkie masło utrzyj z cukrami i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Gotową masę przelej do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Krok 3
1 min
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowuj w 0,5 szklance mleka dokładnie rozrób budynie i wlej na wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i chwilę zagotuj aż zgęstnieje. Budyń odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj nalewkę malinową i całość dokładnie zmiksuj. 1/3 kremu rozsmarowuj na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie połóż upieczony i ostudzony sernik i posmaruj go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównaj brzegi nożem). Wstaw do lodówki.
Krok 4
1 min
Galaretka: Truskawki opłucz, obierz z szypułek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuść w litrze wrzątku i ostudź. Do tężejącej galaretki dodaj truskawki wymieszaj i wylej na krem, którym posmarowany jest sernik. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 5
1 min
Górny blat biszkoptu posmaruj od spodu pozostałym kremem i przełóż na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Gotową polewą udekoruj ciasto i posyp posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
Krok 1
z
5
Biszkopt kakaowy: Białka z 8 jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksuj na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylej do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie wystudź i przekrój na dwa blaty.
Krok 2
z
5
Sernik: Miękkie masło utrzyj z cukrami i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Gotową masę przelej do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Krok 3
z
5
Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowuj w 0,5 szklance mleka dokładnie rozrób budynie i wlej na wrzące mleko. Dokładnie wymieszaj i chwilę zagotuj aż zgęstnieje. Budyń odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj nalewkę malinową i całość dokładnie zmiksuj. 1/3 kremu rozsmarowuj na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie połóż upieczony i ostudzony sernik i posmaruj go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównaj brzegi nożem). Wstaw do lodówki.
Krok 4
z
5
Galaretka: Truskawki opłucz, obierz z szypułek i pokrój w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuść w litrze wrzątku i ostudź. Do tężejącej galaretki dodaj truskawki wymieszaj i wylej na krem, którym posmarowany jest sernik. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 5
z
5
Górny blat biszkoptu posmaruj od spodu pozostałym kremem i przełóż na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Gotową polewą udekoruj ciasto i posyp posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0