Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

0
168 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udko z kaczki
500 ml
Tłuszcz z kaczki
4 
Liść laurowy
2 ząbków
Czosnek
4 łyżek
Tymianek świeży
1 trochę
Sól
1 kg
Ziemniaki
5 łyżek
Tłuszcz z kaczki
2 ząbków
Czosnek
4 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Cykoria sałatowa
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Ocet jabłkowy
1 
Cebula szalotka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
33.9 g
Węglowodany
35.87 g
Wartość energetyczna
1811.15 kcal
Tłuszcze
173.75 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

168 min
Krok 1
5 min
Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.
Krok 2
2 min
W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.
Krok 3
3 min
Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).
Krok 4
90 min
Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.
Krok 5
10 min
Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.
Krok 6
10 min
Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 7
15 min
Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.
Krok 8
1 min
Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Krok 9
25 min
Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).
Krok 10
1 min
Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Krok 11
5 min
Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.
Krok 12
1 min
Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.
Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 1 z 12

Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 2 z 12

W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 3 z 12

Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 4 z 12

Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 5 z 12

Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 6 z 12

Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 7 z 12

Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 8 z 12

Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 9 z 12

Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 10 z 12

Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 11 z 12

Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 12 z 12

Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.

Danie główne, jakim jest kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni, to wspaniały pomysł na świąteczny obiad. Konfitowanie to sposób przyrządzania dania poprzez powolne gotowanie w głębokim tłuszczu i najczęściej jest stosowane przy mięsie drobiowym. Konfitowane udko z kaczki dobrze smakuje z zieloną sałatą lub carpaccio z buraka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika