30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.9g / 7%
Węglowodany
45.4g / 10%
Tłuszcze
153.8g / 82%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

(0)
2 godz 48 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest David Gaboriaud

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udko z kaczki
500  ml
Tłuszcz z kaczki
4 
Liść laurowy
2  ząbków
4  łyżek
Tymianek świeży
1  kg
Ziemniaki
2  ząbków
4  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz i sól
trochę
Cykoria sałatowa
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Ocet jabłkowy
1 
Cebula szalotka
trochę
Pieprz i sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.95 g
Węglowodany
45.36 g
Tłuszcze
153.77 g
Wartość energetyczna
1664.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie główne, jakim jest kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni, to wspaniały pomysł na świąteczny obiad. Konfitowanie to sposób przyrządzania dania poprzez powolne gotowanie w głębokim tłuszczu i najczęściej jest stosowane przy mięsie drobiowym. Konfitowane udko z kaczki dobrze smakuje z zieloną sałatą lub carpaccio z buraka.
Gotujmy

Przygotowanie

168 min
Krok 1
5 min
Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.
Krok 2
2 min
W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.
Krok 3
3 min
Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).
Krok 4
90 min
Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.
Krok 5
10 min
Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.
Krok 6
10 min
Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 7
15 min
Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.
Krok 8
1 min
Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Krok 9
25 min
Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).
Krok 10
1 min
Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Krok 11
5 min
Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.
Krok 12
1 min
Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.
Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 1 z 12

Czosnek lekko zgnieć. Natrzyj kacze udka solą i pieprzem.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 2 z 12

W żeliwnym garnku ułóż udka obok siebie, dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe. Zalej rozgrzanym tłuszczem tak, aby całkowicie przykrył mięso.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 3 z 12

Podgrzej do 90°C nie mieszając (sprawdzaj temperaturę termometrem kuchennym).

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 4 z 12

Następnie przykryj garnek i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz przez 1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzaj potrawę. Mięso będzie gotowe, jak będzie łatwo odchodziło od kości.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 5 z 12

Po godzinie pieczenia obierz ziemniaki i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm. Wyciśnij czosnek przez praskę.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 6 z 12

Na rozgrzaną patelnię przelej 2 łyżki tłuszczu z garnka, w którym pieczesz kaczkę i podsmaż na nim ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 7 z 12

Następnie dodaj jeszcze 3 łyżki tłuszczu i duś na wolnym ogniu do miękkości, ok 15 min. Wyłącz ogień.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 8 z 12

Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 9 z 12

Gotową kaczkę wyjmij z garnka i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz tak upieczoną kaczkę podsmażyć jeszcze na patelni lub podpiec w piekarniku (ok. 20 min w temp 200°C).

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 10 z 12

Tłuszcz z kaczki przefiltruj przez sitko, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 11 z 12

Sałatka: wymieszaj oliwę z octem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj szalotkę. Wymieszaj dressing z szalotką i polej nim liście sałaty frisee.

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Krok 12 z 12

Kaczkę serwuj z ziemniakami i sałatką.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika