Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj każdą galaretkę w 250ml gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości wody).
Odstaw, aby ostygła.
Przygotuj formę do robienia kuleczek (w zależności od wielkości od 2 do 3 foremek na smak) i posmaruj ją bardzo cienką warstwą tłuszczu.
Jeśli chcesz, dodaj do kuleczek kwiaty i owoce (muszą być mniejsze niż średnica kulki w foremce).
Wlej chłodną galaretkę do foremek.
Odstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje (najlepiej na 2–3 godziny).
Wyjmij kuleczki z formy. Nabij na patyczki i podaj jako znakomitą przekąskę.
Forma do robienia kulek – tip: dolną formę zalewamy całą galaretką i dociskamy górną formą z dziurkami, powietrze ucieknie przez dziurki, a galaretka wypełni kulki po brzegi. Możesz też napełniać foremki strzykawką.
Formy silikonowe należy zawsze natłuszczać, jeżeli nie chcesz użyć tłuszczu, formę należy delikatnie podgrzać.