Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki, starając się je jak najmniej zagniatać. Uformuj kulę i zawiń ją w pergamin.
Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 30 minut (maksymalnie na 48 godzin).
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je równomiernie w okrąg o średnicy 30–32 cm (stolnicę i wałek posyp mąką, aby ciasto się nie kleiło).
Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uformuj brzegi i przytnij ciasto na krawędzi formy.
Nakłuj ciasto widelcem.
Na surowe ciasto połóż pergamin i wsyp obciążenie (np. suchą fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do pieczenia).
Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie usuń pergamin z obciążeniem i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Przygotuj galaretki w 1200 ml gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości wody).
Odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto i galaretka będą już chłodne, odlej 75 ml galaretki i posmaruj nią wierzch ciasta za pomocą pędzla – stworzy to warstwę ochronną. Tak posmarowane ciasto wstaw na 15 minut do zamrażalnika.
Następnie wyjmij ciasto i zalej wystudzoną galaretką. Wstaw do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia (najlepiej na 3-4 godziny).
Po stężeniu pokrój ciasto gorącym nożem na kawałki, ubij śmietanę i podawaj na talerzykach.
Formy należy zawsze natłuszczać.
Możesz dodać owoce do galaretki lub jako dekorację.