Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jelly lemon crude
Dodaj do CookBook

Jelly lemon crude

(0)
4 godz 46 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  opakowań
Galaretka cytrynowy smak WINIARY
1 
Spód:
250  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Cukier puder
1 
Ciasto:
150  g
Mąka pszenna
3  łyżek
Cukier trzcinowy
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
100  g
Masło (temperatura pokojowa)
1 
Żółtko
1 
Jajko
1  łyżeczka
Woda zimna
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.9 g
Wartość energetyczna
429.7 kcal
Tłuszcze
20.2 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tarta nie musi być ciężka! Stwórz ją z pomocą lekkiej galaretki cytrynowej w prosty sposób. Poczuj moc orzeźwienia!

Przygotowanie

286 min
  • Krok 1 Wykonanie ciasta / spodu:

    5 min
    Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki, starając się je jak najmniej zagniatać.​ Uformuj kulę i zawiń ją w pergamin.​
  • Krok 2

    30 min
    Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 30 minut (maksymalnie na 48 godzin).​
  • Krok 3

    5 min
    Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je równomiernie w okrąg o średnicy 30–32 cm (stolnicę i wałek posyp mąką, aby ciasto się nie kleiło).​
  • Krok 4

    5 min
    Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.​ Uformuj brzegi i przytnij ciasto na krawędzi formy.​
  • Krok 5

    1 min
    Nakłuj ciasto widelcem.​
  • Krok 6

    1 min
    Na surowe ciasto połóż pergamin i wsyp obciążenie (np. suchą fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do pieczenia).​
  • Krok 7

    30 min
    Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.​ Następnie usuń pergamin z obciążeniem i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.​
  • Krok 9 Galaretka i wykończenie:

    5 min
    Przygotuj galaretki w 1200 ml gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości wody).​
  • Krok 10

    15 min
    Odstaw do ostudzenia.​ Gdy ciasto i galaretka będą już chłodne, odlej 75 ml galaretki i posmaruj nią wierzch ciasta za pomocą pędzla – stworzy to warstwę ochronną.​ Tak posmarowane ciasto wstaw na 15 minut do zamrażalnika.​
  • Krok 11

    180 min
    Następnie wyjmij ciasto i zalej wystudzoną galaretką.​ Wstaw do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia (najlepiej na 3-4 godziny).​
  • Krok 12

    5 min
    Po stężeniu pokrój ciasto gorącym nożem na kawałki, ubij śmietanę i podawaj na talerzykach.​
  • Wskazówka 1

    2 min
    Formy należy zawsze natłuszczać.​
  • Wskazówka 2

    1 min
    Możesz dodać owoce do galaretki lub jako dekorację.​
Jelly lemon crude

Krok 1 Wykonanie ciasta / spodu: z 14

Krok 1 Wykonanie ciasta / spodu:

Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki, starając się je jak najmniej zagniatać.​ Uformuj kulę i zawiń ją w pergamin.​

Jelly lemon crude

Krok 2 z 14

Krok 2

Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 30 minut (maksymalnie na 48 godzin).​

Jelly lemon crude

Krok 3 z 14

Krok 3 Krok 3

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je równomiernie w okrąg o średnicy 30–32 cm (stolnicę i wałek posyp mąką, aby ciasto się nie kleiło).​

Jelly lemon crude

Krok 4 z 14

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.​ Uformuj brzegi i przytnij ciasto na krawędzi formy.​

Jelly lemon crude

Krok 5 z 14

Krok 5

Nakłuj ciasto widelcem.​

Jelly lemon crude

Krok 6 z 14

Krok 6

Na surowe ciasto połóż pergamin i wsyp obciążenie (np. suchą fasolę, ryż lub ceramiczne kulki do pieczenia).​

Jelly lemon crude

Krok 7 z 14

Krok 7 Krok 7

Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.​ Następnie usuń pergamin z obciążeniem i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.

Jelly lemon crude

Krok 8 z 14

Krok 8

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.​

Jelly lemon crude

Krok 9 Galaretka i wykończenie: z 14

Krok 9 Galaretka i wykończenie:

Przygotuj galaretki w 1200 ml gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości wody).​

Jelly lemon crude

Krok 10 z 14

Krok 10

Odstaw do ostudzenia.​ Gdy ciasto i galaretka będą już chłodne, odlej 75 ml galaretki i posmaruj nią wierzch ciasta za pomocą pędzla – stworzy to warstwę ochronną.​ Tak posmarowane ciasto wstaw na 15 minut do zamrażalnika.​

Jelly lemon crude

Krok 11 z 14

Krok 11 Krok 11

Następnie wyjmij ciasto i zalej wystudzoną galaretką.​ Wstaw do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia (najlepiej na 3-4 godziny).​

Jelly lemon crude

Krok 12 z 14

Krok 12 Krok 12

Po stężeniu pokrój ciasto gorącym nożem na kawałki, ubij śmietanę i podawaj na talerzykach.​

Jelly lemon crude

Wskazówka 1 z 14

Wskazówka 1

Formy należy zawsze natłuszczać.​

Jelly lemon crude

Wskazówka 2 z 14

Wskazówka 2

Możesz dodać owoce do galaretki lub jako dekorację.​

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jelly Ice Cream​

    Jelly Ice Cream​

    4 godz 31 min Łatwy
  • Jelly Pearls​

    Jelly Pearls​

    3 godz 42 min Łatwy
  • Jelly Bubble Tea​

    Jelly Bubble Tea​

    3 godz 38 min Łatwy
  • Jelly Gummy

    Jelly Gummy

    3 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu