Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj każdą galaretkę w 250 ml gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniejszej ilości wody).
Odstaw, aby ostygła.
Przygotuj formę do robienia kuleczek (w zależności od wielkości od 2 do 3 foremek na smak) i posmaruj ją bardzo cienką warstwą tłuszczu.
Wlej chłodną galaretkę do foremek.
Odstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje (najlepiej na 2–3 godziny).
Zaparz zieloną herbatę w 300 ml gorącej wody i odstaw na 30 minut.
Wyjmij kuleczki z formy i rozłóż równo smaki do szklanek. Zalej szklanki przestudzoną herbatą, a następnie dopełnij wodą gazowaną.
Forma do robienia kulek – tip: dolną formę zalej galaretką, a następnie dociśnij górną częścią z dziurkami – powietrze ucieknie przez otwory, a galaretka wypełni kuleczki po brzegi. Foremki możesz również napełniać przy pomocy strzykawki.
Formy silikonowe należy zawsze natłuszczać. Jeżeli nie chcesz użyć tłuszczu, formę należy delikatnie podgrzać.
Do napoju możesz dodać miód, cukier, syrop lub cytrynę – wedle uznania.