Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Sos Boloński WINIARY
300  g
Makaron Świderki
1 
Cukinia
150  g
Boczek wędzony
200  g
Kurki
0.33  szklanka
Szpinak świeży
1 
Cebula
3  ząbków
1  łodyga
Seler naciowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
2  łyżek
Oliwa
trochę
Parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.36 g
Węglowodany
74.57 g
Tłuszcze
28.19 g
Wartość energetyczna
639.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
6 min
Cebule i czosnek drobno siekamy. Seler kroimy w plasterki a cukinie w półtalarki. Boczek kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy garnek z oliwą. Wrzucamy boczek i smażymy aż się lekko zarumieni.
Krok 3
5 min
Dodajemy cebulę i seler naciowy i smażymy aż cebula zmięknie.
Krok 4
3 min
Dodajemy czosnek, cukinie i grzyby i całość smażymy jeszcze ok 3 min.
Krok 5
5 min
Po tym czasie wsypujemy makaron, szpinak oraz dodajemy 500 ml. Wodę i całość gotujemy pod przykryciem ok 5 min.
Krok 6
10 min
Po tym czasie dolewamy sos i gotujemy całość dalej ok 10-15min (w zależności od użytego makaronu) aż makaron będzie ugotowany a sos zgęstnieje.
Krok 7
1 min
Podawaj z serem.
Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 1 z 7

Cebule i czosnek drobno siekamy. Seler kroimy w plasterki a cukinie w półtalarki. Boczek kroimy w kostkę.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy garnek z oliwą. Wrzucamy boczek i smażymy aż się lekko zarumieni.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 3 z 7

Dodajemy cebulę i seler naciowy i smażymy aż cebula zmięknie.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 4 z 7

Dodajemy czosnek, cukinie i grzyby i całość smażymy jeszcze ok 3 min.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie wsypujemy makaron, szpinak oraz dodajemy 500 ml. Wodę i całość gotujemy pod przykryciem ok 5 min.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 6 z 7

Po tym czasie dolewamy sos i gotujemy całość dalej ok 10-15min (w zależności od użytego makaronu) aż makaron będzie ugotowany a sos zgęstnieje.

Jednogarnkowe danie z makaronem i sosem pomidorowym

Krok 7 z 7

Podawaj z serem.

Makaron z boczkiem w sosie pomidorowym to jednogarnkowe danie, które łatwo przygotujesz dla całej rodziny lub grupy przyjaciół.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.4g / 12%
Węglowodany
74.6g / 47%
Tłuszcze
28.2g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika