Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka z zielonymi szparagami
Dodaj do CookBook

Jajka z zielonymi szparagami

(0)
55 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
12 
Jajka
250  g
Zielone szparagi
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  pęczek
Szczypiorek
1.5  łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Musztarda
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Pieprz czerwony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.7 g
Wartość energetyczna
112 kcal
Tłuszcze
7.4 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka z zielonymi szparagami i dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który podkręci smak przekąski, to nowoczesna odmiana na stole pełnym wielkanocnym klasyków. Jeśli znudziły Ci się już faszerowane jajka z majonezem, rybą czy pieczarkami, sięgnij po bardziej oryginalne rozwiązanie!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
  • Krok 2

    10 min
    Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć w osobnej misce widelcem na gładką masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz musztardę i wymieszaj.
  • Krok 3

    15 min
    Szparagi obierz z niejadalnych części i usuń twardą, zwłókniałą łodygę. Następnie obgotuj je przez około 5-10 min we wrzącej osolonej wodzie.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie szparagi osusz i zmiksuj z bułką tartą na gładką pastę (część szparagów możesz zachować do dekoracji). Dodaj do farszu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, dekorując na końcu posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi szparagami (opcjonalnie posyp zmielonym czerwonym pieprzem).
  • Krok 6

    5 min
    Tip: Aby usunąć twardą i zwłókniałą końcówkę, chwyć szparag w połowie długości i odłam twardą część – powinna łatwo pęknąć w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów są świetnym dodatkiem do bulionu. Zamiast miksować szparagi, możesz je pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek z majonezem. Jajka faszerowane z zielonymi szparagami możesz też podawać z uprażoną na chips szynką dojrzewającą lub wędzonym boczkiem.
Jajka z zielonymi szparagami

Krok 1 z 6

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.

Jajka z zielonymi szparagami

Krok 2 z 6

Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć w osobnej misce widelcem na gładką masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz musztardę i wymieszaj.

Jajka z zielonymi szparagami

Krok 3 z 6

Szparagi obierz z niejadalnych części i usuń twardą, zwłókniałą łodygę. Następnie obgotuj je przez około 5-10 min we wrzącej osolonej wodzie.

Jajka z zielonymi szparagami

Krok 4 z 6

Po tym czasie szparagi osusz i zmiksuj z bułką tartą na gładką pastę (część szparagów możesz zachować do dekoracji). Dodaj do farszu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka z zielonymi szparagami

Krok 5 z 6

Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, dekorując na końcu posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi szparagami (opcjonalnie posyp zmielonym czerwonym pieprzem).

Jajka z zielonymi szparagami

Krok 6 z 6

Tip: Aby usunąć twardą i zwłókniałą końcówkę, chwyć szparag w połowie długości i odłam twardą część – powinna łatwo pęknąć w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów są świetnym dodatkiem do bulionu. Zamiast miksować szparagi, możesz je pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek z majonezem. Jajka faszerowane z zielonymi szparagami możesz też podawać z uprażoną na chips szynką dojrzewającą lub wędzonym boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Półmisek z jajkami

    Półmisek z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka w sosie majonezowym

    Jajka w sosie majonezowym

    15 min Łatwy
  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu