Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka z makrelą
Dodaj do CookBook

Jajka z makrelą

(0)
27 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajka ugotowane na twardo
300  g
Makrela wędzona
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
50  g
Czerwona cebula
40  g
Ogórek kiszony
10  g
Musztarda francuska
1  pęczek
Koperek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.9 g
Wartość energetyczna
479.2 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Faszerowane jaja to potrawa często serwowana na Wielkanoc. Sprawdzi się jednak w wielu innych sytuacjach, gdy szukasz oryginalnego dania do tak zwanej zimnej płyty. Sam pomysł, żeby wymieszać żółtka z różnymi składnikami i taką kremową masą wypełnić jaja nie jest rewolucją na talerzu. Funkcjonuje w wielu różnych wersjach, jednak jaja faszerowane makrelą to chyba jeden z najciekawszych wariantów!

 

Gotowane jajka dobrze komponują się z rybą. Stąd częsta obecność w jednej sałatce właśnie jaj oraz wędzonego tuńczyka. W naszym przepisie sięgamy jednak po makrelę. Obraną i rozdrobnioną rybę bez ości miesza się z drobno posiekanymi ogórkami, cebulą, koprem, musztardą i pieprzem. Jeśli uznasz, że jajka faszerowane makrelą wyjdą zbyt pikantne albo zbyt słone, możesz złagodzić smak potrawy, sięgając po odrobinę gęstej śmietany.

 

Przygotowany farsz miesza się z żółtkami jaj ugotowanymi na twardo. Żeby jajka faszerowane z makrelą wyszły zgodnie z przepisem, żółtka powinny być wcześniej ostudzone. Wszystkie składniki miesza się widelcem i tak przygotowaną pastę kładzie na gotowanych białkach.

 

Jajka nadziewane makrelą wędzoną przed podaniem warto też odpowiednio ozdobić. Do tego przyda się różnego rodzaju zielenina. Można użyć natki pietruszki, kiełków albo wielkanocnej rzeżuchy.

 

Jajka faszerowane makrelą mają bardziej wyrazisty smak niż zwyczajne jajka na twardo z majonezem. Danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wędzone ryby. Potrawa będzie doskonałym wyborem na śniadanie, na kolację albo do bufetu z zimnymi przekąskami na święta, na sylwestra albo dowolną imprezę z innej okazji. Jajka faszerowane makrelą wędzoną przygotowuje się szybko i łatwo, a mimo to goście powinni być pod wrażeniem. Danie jest naprawdę oryginalne i wyróżnia się na tle innych, tradycyjnych przekąsek!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    8 min
    Wędzoną makrelę obierz dokładnie ze skóry i ości. Przesiekaj dużym nożem. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kosteczkę. Koperek posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Do makreli dodaj posiekane warzywa, majonez, koperek, musztardę ziarnistą i pieprz. Wymieszaj. Jeśli uznasz, że pasta jest zbyt słona to możesz dodać łyżkę lub dwie śmietany 18%.
  • Krok 3

    10 min
    Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź, przekrój jajka wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, a żółtka wkrusz do miski z pastą.
  • Krok 4

    3 min
    Widelcem ugnieć i wymieszaj składniki. Pasta nie musi być bardzo gładka, ale składniki muszą być dobrze wymieszane.
  • Krok 5

    1 min
    Napełnij połówki białek pastą i umieść na talerzu. Udekoruj jajka siekanymi ziołami, takimi jak koperek, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki.
Jajka z makrelą

Krok 1 z 5

Wędzoną makrelę obierz dokładnie ze skóry i ości. Przesiekaj dużym nożem. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kosteczkę. Koperek posiekaj.

Jajka z makrelą

Krok 2 z 5

Do makreli dodaj posiekane warzywa, majonez, koperek, musztardę ziarnistą i pieprz. Wymieszaj. Jeśli uznasz, że pasta jest zbyt słona to możesz dodać łyżkę lub dwie śmietany 18%.

Jajka z makrelą

Krok 3 z 5

Jaja ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź, przekrój jajka wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, a żółtka wkrusz do miski z pastą.

Jajka z makrelą

Krok 4 z 5

Widelcem ugnieć i wymieszaj składniki. Pasta nie musi być bardzo gładka, ale składniki muszą być dobrze wymieszane.

Jajka z makrelą

Krok 5 z 5

Napełnij połówki białek pastą i umieść na talerzu. Udekoruj jajka siekanymi ziołami, takimi jak koperek, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Przyjazny dla Keto
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Jajka faszerowane humusem

    Jajka faszerowane humusem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu