Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami są wygodne do jedzenia, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – świetnie smakują. To właśnie dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem. W najbliższe święta możesz przygotować ich więcej, a Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Przy okazji koniecznie wypróbuj nasz kolejny pomysł na klasykę w nowym wydaniu, czyli jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i suszonymi pomidorami!
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka w osobnej misce rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
Boczek rozłóż płasko na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i praż piekarniku, aż zrobi się rumiany i chrupiący.
Połowę boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji. Dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek.
Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i kawałkami suszonego pomidora.
Tip: Farsz z jajek idealnie sprawdzi się jako pasta do kanapek.