Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka po florencku
Dodaj do CookBook

Jajka po florencku

(0)
26 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Boczek
4  plastrów
Ulubione pieczywo na grzanki
4  łyżek
Masło
400  g
Mrożony szpinak
3  ząbków
Czosnek
4 
Jajko
trochę
Otarta skórka ze sparzonej cytryny
150  g
Sos chrzanowy WINIARY
30  g
Twardy ser (Parmezan lub Grana Padano)
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki
4  łyżek
Ocet jabłkowy
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.3 g
Wartość energetyczna
565.4 kcal
Tłuszcze
45.5 g
Białko
18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajka sadzone, jajecznica czy omlet to najpopularniejsze potrawy z jaj. Jeśli jednak chcesz zaserwować naprawdę eleganckie śniadanie, dobrym pomysłem mogą okazać się jajka po florencku. To sycące, wyszukane danie, które łączy wiele smaków. Jajka florenckie idealnie sprawdzą się, gdy potrzebny Ci energetyczny, ciepły posiłek.

 

Przepis na jajka po florencku łatwiej przygotować, jeśli umiesz już przygotować jajko w koszulce. Tym mianem określa się jajko gotowane w wodzie bez skorupki. Prawidłowo przygotowane ma ścięte białko i płynne żółtko. Idealnie nadaje się na kanapkę i właśnie w tej postaci jest częścią receptury, gdy przygotowujesz jajka po florentyńsku.

 

Pożywne śniadanie tworzą wspomniane jajka położone na grzance z dodatkiem chrupiącego boczku oraz szpinaku. Żeby jajka na szpinaku po florencku miały bardziej wyrazisty smak, używa się odpowiednich przypraw – aromatycznego, świeżego czosnku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej. Prawdziwą wisienką na trocie jest natomiast sos chrzanowy, idealnie komponujący się z pozostałymi składnikami.

 

Przygotowanie takiego posiłku zajmuje trochę czasu, więc nie jest to raczej przepis na szybkie śniadanie, gdy się gdzieś spieszysz. To raczej danie stworzone po to, żeby je niespiesznie celebrować. Najlepiej cieszyć się wyjątkowym smakiem bez pośpiechu. Z tego powodu jajka po florencku będą dobrym weekendowym przepisem przygotowanym z dużą starannością i uwagą.

 

Jajka po florencku, przepis oryginalny i bardzo efektowny, pozwoli zamienić zwyczajne śniadanie w wyjątkowe, uroczyste chwile. Każdy, kto ceni potrawy ze smakiem, powinien spróbować tego dania. Jeśli chcesz zrobić przyjemność osobie, którą kochasz, zaskocz ją podaniem takiego specjału na dobry początek dnia.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozmroź 400 g liści szpinaku. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj pokrojone na plasterki 3 ząbki czosnku i podsmaż przez około 1 minutę, aż zaczną pachnieć. Dodaj szpinak i podsmaż 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krok 2

    3 min
    Szpinak zdejmij z patelni. Oczyść patelnię i na kolejnych 2 łyżkach masła podsmaż grzanki zrobione z chleba.
  • Krok 3

    5 min
    Na osobnej patelni podsmaż 4 plasterki boczku, aż staną się chrupiące. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie drobno posiekaj chrupiący boczek.
  • Krok 4

    3 min
    W misce wymieszaj 150 g sosu chrzanowego WINIARY z otartą skórką z 1 cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki, tartym twardym serem, pieprzem do smaku oraz drobno posiekanym boczkiem. Delikatnie wymieszaj, aby uzyskać puszystą konsystencję.
  • Krok 5

    8 min
    W garnku zagotuj wodę. Dodaj 4 łyżki octu jabłkowego. Użyj łyżki, aby zamieszać wodę, tworząc wir, a następnie delikatnie wbij jedno jajko do środka wiru. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz dla pozostałych jajek. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
  • Krok 6

    2 min
    Na każdą grzankę połóż warstwę szpinaku. Ostrożnie umieść jajko w koszulce na wierzchu każdej grzanki. Na jajka nałóż sos chrzanowy z boczkiem. Jeśli masz palnik do crème brulee to możesz podgrzać (opalić) sos. Jaja po florencku są gotowe. Smacznego!
Jajka po florencku

Krok 1 z 6

Rozmroź 400 g liści szpinaku. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj pokrojone na plasterki 3 ząbki czosnku i podsmaż przez około 1 minutę, aż zaczną pachnieć. Dodaj szpinak i podsmaż 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jajka po florencku

Krok 2 z 6

Szpinak zdejmij z patelni. Oczyść patelnię i na kolejnych 2 łyżkach masła podsmaż grzanki zrobione z chleba.

Jajka po florencku

Krok 3 z 6

Na osobnej patelni podsmaż 4 plasterki boczku, aż staną się chrupiące. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie drobno posiekaj chrupiący boczek.

Jajka po florencku

Krok 4 z 6

W misce wymieszaj 150 g sosu chrzanowego WINIARY z otartą skórką z 1 cytryny, drobno posiekaną natką pietruszki, tartym twardym serem, pieprzem do smaku oraz drobno posiekanym boczkiem. Delikatnie wymieszaj, aby uzyskać puszystą konsystencję.

Jajka po florencku

Krok 5 z 6

W garnku zagotuj wodę. Dodaj 4 łyżki octu jabłkowego. Użyj łyżki, aby zamieszać wodę, tworząc wir, a następnie delikatnie wbij jedno jajko do środka wiru. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz dla pozostałych jajek. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odłóż na talerz.

Jajka po florencku

Krok 6 z 6

Na każdą grzankę połóż warstwę szpinaku. Ostrożnie umieść jajko w koszulce na wierzchu każdej grzanki. Na jajka nałóż sos chrzanowy z boczkiem. Jeśli masz palnik do crème brulee to możesz podgrzać (opalić) sos. Jaja po florencku są gotowe. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Śniadanie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane humusem

    Jajka faszerowane humusem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu