Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka Mimosa
Dodaj do CookBook

Jajka Mimosa

(0)
30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Duże jajka
1  pęczek
Szczypiorek
7  g
Suszone pomidory w oleju
trochę
Pieprz czarny
50  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.3 g
Wartość energetyczna
166 kcal
Tłuszcze
14.7 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielkanoc to święta, gdy spożywa się wiele potraw z jaj. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny świąteczny stół bez sałatki jarzynowej czy gotowanych jaj na twardo. Jeśli szukasz ciekawych zimnych przekąsek, pewnie zainteresują Cię jaja faszerowane. Można przygotować je na wiele sposobów. Cechą wspólną wszystkich przepisów jest oddzielenie ugotowanych żółtek od białek. Żółtka finalnie wracają na swoje miejsce, ale w formie kremu, wymieszane z majonezem i innymi składnikami. Jajka mimoza to szczególna odmiana jaj faszerowanych, której polska nazwa pochodzi od francuskiego Les oeufs mimosa.

 

W tym wariancie żółtka ugotowanych jaj dzieli się na dwie części. Pierwsza część jest rozgnieciona widelcem i wymieszana z majonezem dekoracyjnym oraz szczypiorkiem, solą i pieprzem. Druga część żółtek zostaje natomiast starta na tarce. Połówki ugotowanych jaj wypełnia się najpierw jajecznym kremem z żółtka, a potem posypuje startym żółtkiem, co daje bardzo ciekawy efekt wizualny.

 

Dodatkowo jajka mimoza mogą zostać ozdobione zieleniną - koperkiem, rzeżuchą albo kiełkami. Jeśli danie ma być jeszcze bardziej wykwintne, dodaj jeszcze drobno pokrojone suszone pomidory albo kapary.

 

Jajka mimoza to przekąska nie tylko na Wielkanoc. Może być także częścią tak zwanej zimnej płyty na przyjęciu z innej okazji. Ten prosty i łatwy przepis nie wymaga dużo pracy, a na talerzu prezentuje się naprawdę świetnie!

 

Jeśli masz dużo jaj ze święconki, to aż prosi się o wypróbowanie tego przepisu.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Gotuj jajka przez około 8-10 minut od momentu zagotowania się wody (czas gotowania zależy od wielkości jajek).
  • Krok 2

    5 min
    Ostudź jajka, obierz je i przekrój na połówki.
  • Krok 3

    3 min
    Wyjmij żółtka z jajek i podziel je na dwie części.
  • Krok 4

    3 min
    Rozgnieć połowę żółtek ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj z majonezem.
  • Krok 5

    5 min
    Wypełnij wydrążone połówki białek przygotowaną masą.
  • Krok 6

    3 min
    Zetrzyj drugą połowę żółtek na tarce o drobnych oczkach.
  • Krok 7

    1 min
    Posyp jajka startymi żółtkami. Posyp posiekanym szczypiorkiem i grubo zmielonym pieprzem.
Jajka Mimosa

Krok 1 z 7

Gotuj jajka przez około 8-10 minut od momentu zagotowania się wody (czas gotowania zależy od wielkości jajek).

Jajka Mimosa

Krok 2 z 7

Ostudź jajka, obierz je i przekrój na połówki.

Jajka Mimosa

Krok 3 z 7

Wyjmij żółtka z jajek i podziel je na dwie części.

Jajka Mimosa

Krok 4 z 7

Rozgnieć połowę żółtek ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj z majonezem.

Jajka Mimosa

Krok 5 z 7

Wypełnij wydrążone połówki białek przygotowaną masą.

Jajka Mimosa

Krok 6 z 7

Zetrzyj drugą połowę żółtek na tarce o drobnych oczkach.

Jajka Mimosa

Krok 7 z 7

Posyp jajka startymi żółtkami. Posyp posiekanym szczypiorkiem i grubo zmielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka w sosie majonezowym

    Jajka w sosie majonezowym

    15 min Łatwy
  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu