Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz z jelenia w marynacie
Dodaj do CookBook

Gulasz z jelenia w marynacie

(10)
2 godz 49 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso z jelenia
trochę
Sól
3  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz czarny mielony
6  kulek
Owoce jałowca
1  łyżka
Mąka
1  łyżka
Olej rzepakowy
20  g
Ocet winny
200  g
Czerwone wino
100  g
Żurawinówka
3 
Goździki
5  kulek
Ziele angielskie
500  g
Pieczarki
150  g
Kiełbasa
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.1 g
Wartość energetyczna
669.2 kcal
Tłuszcze
22 g
Białko
70.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Marynowany gulasz z jelenia to pomysł na danie, które stanie się twoją popisową potrawą. Bliscy będą prosić cię o przygotowanie tego aromatycznego mięsa, które przywołuje na myśl myśliwską chatkę w środku lasu, dymny zapach wędzonych połci i majestatyczny krajobraz jesiennego lasu.

Choć nazwa może odstraszać skomplikowaniem, to nie jest to danie bardzo trudne w przygotowaniu, lecz dość czasochłonne. Kuchnia myśliwska jest wymagająca, ale kiedy postawisz na stole aromatyczny, gotowy do spożycia gulasz wynagrodzi ci to cały czas spędzony na marynowaniu jelenia. Jak przygotować gulasz z jelenia? Na początek przygotuj marynatę. Będą ci do tego potrzebne: ocet winny, wino (najlepiej czerwone, wytrawne lub półwytrawne, ponieważ podbija ono smak mięsa), żurawinówkę oraz przyprawy – owoce jałowca, goździki, czosnek, ziele angielskie oraz pieprz. Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i zagotować.

Kiedy marynata jest już ugotowana i przestudzoną, należy zalać nią mięso. Tak przygotowanego jelenia zostaw w chłodnym miejscu, aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. Po dwudziestu czterech godzinach wyjmij mięso z marynaty, opłucz i osusz. Gdy jeleń będzie już suchy, posól i popieprz go.

Mięso oprósz mąką pszenną i smaż ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mięso jelenia powinno być smażone na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju. Gdy minie 10 minut mięso powinno być gotowe do przełożenia do rondla. W rondelku umieszczamy usmażone mięso, zalewamy je marynatą i dodajemy 0,5 litra wody. Duś całość pod przykryciem przez minimum 2 godziny — gdyby duża ilość płynu odparowała, należy jeszcze podlać mięso wodą, aby się nie przypiekło w trakcie duszenia. W jego czasie należy oczyścić i pokroić pieczarki oraz pokroić kiełbasę w półplasterki. Te składniki dodajemy do duszącego się mięsa pod koniec duszenia.

Razem z pieczarkami i kiełbasą dodaj do mięsa sos pieczeniowy ciemny WINIARY i wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez co najmniej 5 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy oblane. Do gulaszu możemy serwować ziemniaki z wody lub pieczone, kaszę i pieczywo. Gulasz z jelenia myśliwski jest gotowy do konsumpcji. Smacznego!

Przygotowanie

169 min
  • Krok 1

    10 min
    Marynata: Ocet winny, czerwone wino, żurawinówka, czosnek, ziele angielskie, pieprz, owoce jałowca, goździki. Składniki marynaty połącz i zagotuj.
  • Krok 2

    1 min
    Po przestudzeniu zalej mięso marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 24 godziny.
  • Krok 3

    5 min
    Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie oprósz mąką i smaż na oleju ze wszystkich stron do momentu zrumienienia.
  • Krok 5

    120 min
    Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą, dodaj 0,5 litra wody i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 2 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).
  • Krok 6

    6 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.
  • Krok 7

    5 min
    Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.
  • Krok 8

    5 min
    Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę. Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozprowadź w 100 ml zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, ciągle mieszając.
  • Krok 9

    5 min
    Całość gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut
  • Krok 11

    2 min
    Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.
Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 1 z 10

Krok 1

Marynata: Ocet winny, czerwone wino, żurawinówka, czosnek, ziele angielskie, pieprz, owoce jałowca, goździki. Składniki marynaty połącz i zagotuj.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 2 z 10

Krok 2

Po przestudzeniu zalej mięso marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 24 godziny.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 3 z 10

Krok 3

Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 4 z 10

Krok 4 Krok 4

Następnie oprósz mąką i smaż na oleju ze wszystkich stron do momentu zrumienienia.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 5 z 10

Krok 5 Krok 5

Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą, dodaj 0,5 litra wody i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 2 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 6 z 10

Krok 6 Krok 6

Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 7 z 10

Krok 7 Krok 7

Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 8 z 10

Krok 8 Krok 8

Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę. Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozprowadź w 100 ml zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, ciągle mieszając.

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 9 z 10

Krok 9 Krok 9

Całość gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut

Gulasz z jelenia w marynacie

Krok 11 z 10

Krok 11 Krok 11 Krok 11 Krok 11

Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.25
Wszystkich ocen: 12
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1212
55
55
22
00
00

Opinie

5

Piotr

A uchyli ktoś rąbka tajemnicy w jakiej temperaturze piec.
Anonim (niezweryfikowany) 12/22/2023-11:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-01:57 CET
Piotrze, pieczeń z tego przepisu dusimy na wolnym ogniu.
4

Jakub

Dwa problemy jednego przepisu:
1. Po wyjęciu mięsa nic nie piszecie o marynacie z czego wynika że już nie będzie potrzebna, natomiast parę punktów niżej jest napisane że jednak potrzebna do pieczenia jest.
2. Jak wystudzić wywar i dopiero wymieszać z sosem myśliwskim, a mięso to co, ma leżeć i stygnać ?
Jak ja kończę potrawę to chce ją na świeżo podać A nie odgrzewać Bóg wie po co.
Polecam w tym miejscu zrobić po prostu pożądany sos myśliwski, w sensie ten Winiary nie jest zły ale przy takiej potrawie to jak by do porsche włożyć silnik od malucha, no niby pojedzie ale bez szału.
Anonim (niezweryfikowany) 01/06/2021-03:18 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-02:35 CET
Jakubie, marynatę zostawiamy – będzie potrzebna do sosu. Co do pozostałych wątpliwości – zobacz aktualny przepis, zmieniliśmy go. Teraz wszystko powinno się zgadzać.
4

Stanisław

Mam pytanie. Jak kilogram mięsa można zalać szklanką marynaty? Chyba w wąskim słoju.
Anonim (niezweryfikowany) 12/30/2020-10:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-02:16 CET
Stanisławie, zmieniliśmy trochę ten przepis. Teraz wszystko powinno się zgadzać 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz segedyński

    Gulasz segedyński

    1 godz 17 min Łatwy
  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Prosty i pyszny gulasz wołowy

    Prosty i pyszny gulasz wołowy

    1 godz 28 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu