Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Dodaj do CookBook

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

(6)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
WINIARY POMYSŁ NA… gulasz z cebulą i papryką
350  g
Mięso wieprzowe (łopatka lub szynka)
1 
Cebula
0.5  łyżka
Olej rzepakowy (do smażenia)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3 g
Wartość energetyczna
217.4 kcal
Tłuszcze
10 g
Białko
28.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gulasz wieprzowy jest to danie, które można przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Tego typu danie może zostać wykonane na łopatce, szynce, bądź karkówce. Chociaż gulaszem zwykle nazywa się węgierskie danie narodowe, ponieważ wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa, które oznacza "przypieczony", to zasłynęło ze względu na swoje walory smakowe na całym świecie.


Gulasz wieprzowy tradycyjny

Gulasz wieprzowy tradycyjny to danie aromatyczne oraz niezwykle pożywne. Przygotowanie jest dość proste, a czas wykonania całego dania to około 80 minut. Danie jest bardzo lubiane niemalże przez nie wszystkich, a to ze względu na aromatyczne przyprawy, zawartość mięsa oraz warzyw.


Przepis na gulasz wieprzowy 

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich składników, a będą potrzebne:

  • około kilograma łopatki wieprzowej
  • dwie średnie czerwone papryki
  • trzy średnie cebule
  • cztery ząbki czosnku
  • dwie duże marchewki
  • dwie łyżki smalcu lub oleju
  • dwie szklanki bulionu warzywnego, bądź mięsnego
  • od dwóch do czterech łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: dwie łyżki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu, odrobinę chili do smaku.

Kiedy już znamy przepis na gulasz wieprzowy, pierwszą czynnością jaką należy wykonać jest pokrojenie cebuli w piórka i podsmażenie na smalcu, bądź oleju przez około 5 minut. Kiedy cebula będzie ładnie zarumieniona zdejmujemy ją z ognia. Mięso należy pokroić w kostkę, w niewielkie kawałki. Do miski przesypujemy mięso i dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku, które należy obrać i przepuścić przez praskę. Później z dodatkiem oleju należy dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i czosnkiem.


Gulasz wieprzowy - na co dzień i od święta

Na rozgrzanej patelni topimy smalec i wrzucamy mięso, które smażymy przez około 30 minut (niezależnie od rodzaju mięsa), co jakiś czas powinno być zamieszane, by nie przywierało. W tym czasie należy obrać marchewki oraz paprykę, które następnie kroimy i podsmażamy na patelni, na której uprzednio rozpuszczamy smalec. Warzywa smażymy przez około 15 minut i dodajemy do nich wcześniej zeszkloną cebulę. Do mięsa dodajemy warzywa oraz dwie szklanki bulionu. Następnie wszystko razem gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu. Na koniec należy dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, gotujemy jeszcze około dwóch minut. Na koniec odstawiamy z ognia. Warto spróbować gulasz wieprzowy przed podaniem, ponieważ w zależności od indywidualnych preferencji może będzie trzeba dodać do niego trochę przypraw.

Gulasz wieprzowy to proste danie w przygotowaniu i dość szybkie. Z pewnością zasmakuje każdemu.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju przez 5 minut aż będzie złocista. Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
  • Krok 2

    10 min
    Następnie dodaj pokrojone mięso gulaszowe i smaż przez kolejne 10 minut. Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
  • Krok 3

    10 min
    Zawartość saszetki wymieszaj dokładnie w 1/2 litra zimnej wody i dodaj na patelnię z mięsem i cebulę. Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
  • Krok 4

    60 min
    Duś przez godzinę na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

Krok 1 z 4

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju przez 5 minut aż będzie złocista.

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

Krok 2 z 4

Następnie dodaj pokrojone mięso gulaszowe i smaż przez kolejne 10 minut.

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

Krok 3 z 4

Zawartość saszetki wymieszaj dokładnie w 1/2 litra zimnej wody i dodaj na patelnię z mięsem i cebulę.

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

Krok 4 z 4

Duś przez godzinę na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz segedyński

    Gulasz segedyński

    1 godz 17 min Łatwy
  • Prosty i pyszny gulasz wołowy

    Prosty i pyszny gulasz wołowy

    1 godz 28 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu