Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

0
42 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula szalotka
20 g
Masło
3 ząbków
Czosnek
50 ml
Białe wino
500 g
Prawdziwek
200 ml
Śmietanka 30%
100 g
Parmezan
1 trochę
Tymianek świeży
1 
Bagietka francuska
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.45 g
Węglowodany
25.32 g
Tłuszcze
33.08 g
Wartość energetyczna
481.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Oczyszczone borowiki (prawdziwki) pokrój na kawałki. Szalotki drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku delikatnie zmiażdż ręką. Parmezan pokrój obieraczką na cienkie płatki.
Krok 2
10 min
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj oliwą i potrzyj ostatnim ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Piecz w 180 stopniach przez kilka minut na złoty kolor.
Krok 3
5 min
Na patelni zeszklij na maśle szalotki. Dodaj pokrojone borowiki i ząbki czosnku, podsmaż 2-3 minuty.
Krok 4
7 min
Wlej wino i zredukuj przez kilka minut.
Krok 5
5 min
Dodaj śmietankę, wymieszaj i podgrzej chwilę. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Krok 6
5 min
Serwuj na grzankach, posyp płatkami parmezanu.
Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 1 z 6

Oczyszczone borowiki (prawdziwki) pokrój na kawałki. Szalotki drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku delikatnie zmiażdż ręką. Parmezan pokrój obieraczką na cienkie płatki.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 2 z 6

Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj oliwą i potrzyj ostatnim ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Piecz w 180 stopniach przez kilka minut na złoty kolor.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 3 z 6

Na patelni zeszklij na maśle szalotki. Dodaj pokrojone borowiki i ząbki czosnku, podsmaż 2-3 minuty.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 4 z 6

Wlej wino i zredukuj przez kilka minut.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 5 z 6

Dodaj śmietankę, wymieszaj i podgrzej chwilę. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 6 z 6

Serwuj na grzankach, posyp płatkami parmezanu.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką to propozycja na pyszną przekąskę lub lekki obiad. Kremowy sos z białego wina, śmietanki i szalotki wspaniale podkreśli aromat leśnych grzybów. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika