Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Pierś Z Kurczaka
2 
Cebula
150 g
Pieczarki
50 g
Prawdziwek
2 płaskich łyżek
Pietruszka
2 łyżek
Szczypiorek
1 szklanka
Woda
150 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1 szklanka
Woda gazowana
3 szklanek
Mleko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 
Jajko
4 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Oliwa z oliwek
50 g
Prawdziwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.83 g
Białko
50.65 g
Tłuszcze
26.99 g
Wartość energetyczna
639.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dokładamy mięso z kurczaka oraz wszystkie grzyby. Całość dusimy przez kilka minut, podlewamy wodą. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu, aż odparuje woda.
Krok 3
5 min
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 4
5 min
Smażymy okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni.
Krok 5
10 min
Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Krok 6
10 min
Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym.
Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 1 z 6

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Podgrzybki oraz borowiki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dokładamy mięso z kurczaka oraz wszystkie grzyby. Całość dusimy przez kilka minut, podlewamy wodą. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu, aż odparuje woda.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 3 z 6

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 4 z 6

Smażymy okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 5 z 6

Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.

Grzybowe krokiety z kurczakiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i żółtym serem

Krok 6 z 6

Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym.

Rewelacyjne urozmaicenie tradycyjnych krokietów. Mięciutki i aromatyczny kurczak w asyście grzybów, cebuli, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podana z żółtym serem. Jednakże pierwsze skrzypce grają grzybowe naleśniki. Polecam na pyszny obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika