Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

0
95 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos grzybowy WINIARY
200 ml
Woda
200 g
Kasza gryczana palona
1 łyżeczka
Świeżo mielony pieprz czarny
1 trochę
Chili świeżo mielone
1 trochę
Sól
1 pęczek
Koperek
4 
Jajko
100 g
Mozzarella
250 g
Boczniaki
1 trochę
Masło klarowane (do smażenia)
1 trochę
Bułka tarka (do posypania formy)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.57 g
Węglowodany
29.47 g
Tłuszcze
9.82 g
Wartość energetyczna
249.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
40 min
Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Krok 2
40 min
Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.
Krok 3
15 min
W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 1 z 3

Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 2 z 3

Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 3 z 3

W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.

Smaczne, grzybowe danie z kaszy gryczanej, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Grzybowa kasza z chrupiącymi boczniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika