Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

0
1 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mlem

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Sos grzybowy WINIARY
200  ml
Woda
200  g
Kasza gryczana palona
1  łyżeczka
Świeżo mielony pieprz czarny
trochę
Chili świeżo mielone
trochę
Sól
1  pęczek
Koperek
4 
Jajko
100  g
Mozzarella
250  g
Boczniaki
trochę
Masło klarowane (do smażenia)
trochę
Bułka tarka (do posypania formy)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.57 g
Węglowodany
29.47 g
Tłuszcze
9.82 g
Wartość energetyczna
249.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
40 min
Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Krok 2
40 min
Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.
Krok 3
15 min
W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.
Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 1 z 3

Formę od tortownicy natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Tortownica nie może przeciekać. Można do pieczenia użyć małej formy żaroodpornej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i studzimy. Koperek drobno siekamy. Opakowanie sosu mieszamy z wodą, dodajemy pieprz, chili, koperek, roztrzepane jajko i łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 2 z 3

Kaszę mieszamy z przygotowanym zimnym sosem, przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 min, kasza powinna wchłonąć cały sos. Wyciągamy, na wierzch układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, wbijamy jajka (3- 4 szt.) Z powrotem wkładamy do piekarnika, tylko na tyle, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno być miękkie, ale jak kto lubi, czas ok. 5 – 7 min.

Grzybowa kasza pod kołderką serowo jajeczną z chrupiącymi boczniakami

Krok 3 z 3

W czasie pieczenia kaszy przygotowujemy boczniaki. chrupiące boczniaki Kapelusze grzybów kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kaszę grzybową pod kołderką serowo jajeczną podajemy z chrupiącymi boczniakami.

Smaczne, grzybowe danie z kaszy gryczanej, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Grzybowa kasza z chrupiącymi boczniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13.6g / 20%
Węglowodany
29.5g / 46%
Tłuszcze
9.8g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika