100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
54.6g / 30%
Węglowodany
69.9g / 39%
Tłuszcze
23.7g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MAREK_S

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
20  g
Drożdże
1  Płaska łyżka
Cukier
50  g
Masło
2  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
100  g
Mozzarella
200  g
Bryndza
1 
Jajko
1  łyżeczka
Kumin
trochę
Pieprz i sól
2 
Pierś Z Kurczaka
1 
Papryczka chili
2  pęczków
Kolendra
3  ząbków
3 
Pomidory
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
54.59 g
Węglowodany
69.88 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
685.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia gruzińska, dzięki swojej sytości i wspaniałemu, wyrazistemu smakowi, jest coraz popularniejsza również nad Wisłą. W tym wydaniu, chaczapuri łączymy z kurczakiem w cebuli i pomidorach, razem daje nam to bardzo obfity i smaczny obiad, którym z powodzeniem pożywi się cała rodzina. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
10 min
Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.
Krok 2
1 min
Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.
Krok 3
5 min
Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.
Krok 4
10 min
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.
Krok 5
1 min
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.
Krok 6
10 min
Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
Krok 7
1 min
Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.
Krok 8
5 min
Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.
Krok 9
1 min
Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.
Krok 10
5 min
Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.
Krok 11
1 min
Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.
Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 1 z 11

Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 2 z 11

Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 3 z 11

Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 4 z 11

Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 5 z 11

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 7 z 11

Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 8 z 11

Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 9 z 11

Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 10 z 11

Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 11 z 11

Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika