Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
20 g
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
1 Płaska łyżka
Cukier
50 g
Masło
2 płaskich łyżek
Jogurt naturalny
100 g
Mozzarella
200 g
Bryndza
1 
Jajko
1 łyżeczka
Kumin
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 
Pierś Z Kurczaka
1 
Papryczka chili
2 pęczków
Kolendra
3 ząbków
Czosnek
3 
Pomidory
2 
Cebula
1 Płaska łyżka
Masło
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
10 min
Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.
Krok 2
1 min
Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.
Krok 3
5 min
Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.
Krok 4
10 min
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.
Krok 5
1 min
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.
Krok 6
10 min
Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
Krok 7
1 min
Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.
Krok 8
5 min
Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.
Krok 9
1 min
Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.
Krok 10
5 min
Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.
Krok 11
1 min
Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.
Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 1 z 11

Chaczapuri - gruziński chlebek z serem: Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, i wraz z cukrem dodaj do mąki. Dolej jogurt lub maślankę oraz ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrób w misce, dodając rozpuszczone na patelni masło, po czym przenieś na deskę, podsypując ją wcześniej mąką, aż do dokładnego połączenia się składników i uzyskania pulchnej, delikatnej konsystencji.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 2 z 11

Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką, aby nie wysychało.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 3 z 11

Pokruszoną bryndzę i drobno posiekany ser mozzarella przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z jajkiem, pieprzem i roztartymi ziarnami kminu rzymskiego.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 4 z 11

Ciasto podziel na części i rozwałkuj na duże okrągłe placki grubości 1 cm. Na każdy placek nałóż równomiernie farsz. Brzegi placków ponacinaj wokoło promieniście i załóż je na nadzienie. Aby się lepiej lepiło, możesz posmarować brzegi wodą lub roztrzepanym jajem. Lekko rozwałkuj wierzch każdego placka z serowym farszem.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 5 z 11

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw placki do przestygnięcia.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 6 z 11

Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w długie paski. W dużej misce zamarynuj w oleju, dodając przyprawę ZIARENKA SMAKU oraz doprawiając pieprzem, posiekaną ostrą papryczką, ząbkiem posiekanego czosnku, roztartymi ziarnami kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 7 z 11

Całość wymieszaj i odstaw, aby składniki się dobrze przegryzły.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 8 z 11

Sparz i obierz ze skórki pomidory oraz usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój tak przygotowane pomidory w duże kawałki, a cebule w grube plastry.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 9 z 11

Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż go na złoty kolor z obu stron.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 10 z 11

Mięso przełóż w ciepłe miejsce, na patelni usmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj ją do kurczaka.

Gruziński placek z serem (chaczapuri) i kurczak w cebuli i pomidorach (czachochbili)

Krok 11 z 11

Pomidory wrzuć na patelnię, dopraw solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim, dolej trochę wody, masła, posyp posiekaną świeżą kolendrą i chwilę podduś. Na koniec dodaj usmażonego kurczaka i cebulę, przykryj i duś przez 10 minut. Wyłóż na talerze i podawaj z pokrojonym na kawałki chlebkiem chaczapuri.

Kuchnia gruzińska, dzięki swojej sytości i wspaniałemu, wyrazistemu smakowi, jest coraz popularniejsza również nad Wisłą. W tym wydaniu, chaczapuri łączymy z kurczakiem w cebuli i pomidorach, razem daje nam to bardzo obfity i smaczny obiad, którym z powodzeniem pożywi się cała rodzina. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika