Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

0
96min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 plastrów
Polędwica wołowa
3 
Bataty
500 g
Buraki
1 pęczek
Słonecznik łuskany
1 pęczek
Rukola
2 ząbków
Czosnek
0.5 
Sok z cytryny
4 łyżek
Oliwa z oliwek
1 gałązka
Rozmaryn
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.18 g
Węglowodany
67.83 g
Tłuszcze
23.75 g
Wartość energetyczna
609.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
5 min
Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pierzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Krok 2
45 min
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 st C około 45 minut.
Krok 3
10 min
Bataty obierz i pokrój na kształt frytek, przełóż do miski, oprósz solą, dodaj dwie łyżki oliwy, świeży rozmaryn, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
20 min
Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st C, pod koniec włącz funkcję grilla.
Krok 5
5 min
W tym czasie obierz buraki, pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, posmaruj oliwą z oliwek i posyp prażonym ziarnem słonecznika, dodaj rukolę.
Krok 6
10 min
Mocno rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej steki i grilluj z obu stron po 5 minut pod przykryciem.
Krok 7
1 min
Steki podawaj z carpaccio z buraczków, batatami i Sosem chili.
Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 1 z 7

Na godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pierzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 2 z 7

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 st C około 45 minut.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 3 z 7

Bataty obierz i pokrój na kształt frytek, przełóż do miski, oprósz solą, dodaj dwie łyżki oliwy, świeży rozmaryn, dokładnie wymieszaj.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 4 z 7

Wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i piecz 20 minut w 180 st C, pod koniec włącz funkcję grilla.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 5 z 7

W tym czasie obierz buraki, pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, posmaruj oliwą z oliwek i posyp prażonym ziarnem słonecznika, dodaj rukolę.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 6 z 7

Mocno rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej steki i grilluj z obu stron po 5 minut pod przykryciem.

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Krok 7 z 7

Steki podawaj z carpaccio z buraczków, batatami i Sosem chili.

Eleganckie danie ze zwykłych i niezwykłych składników: grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami pieczonymi z rozmarynem. Aby sprawnie je przygotować potrzebna jest właściwa organizacja pracy. Najpierw pieczemy buraki (45 min) i w tym czasie przygotowujemy bataty i wołowinę. Gdy buraki są miękkie, do gorącego piekarnika wstawiamy bataty (na 20 min.). Akurat wystarczy czasu, by ostudzić i pokroić buraki oraz usmażyć stek. Gorące porcje mięsa podajemy z Sosem chili WINIARY, batatowymi frytkami oraz carpaccio z buraczków. Dekorujemy gałązką rozmarynu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
32.2g / 20%
Węglowodany
67.8g / 44%
Tłuszcze
23.8g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika