Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim Winiary
30min
Łatwy
2
Dorsz
1
Papryka
5
Pieczarki
2
Cebula
1
trochę
0.5
łyżeczka
Sól morska
0.5
łyżeczka
Kozieradka
0.5
łyżeczka
Szałwia suszona
0.5
łyżeczka
Tymianek suszony
0.25
łyżeczka
Pieprz
trochę
Cukier brązowy
trochę
Olej
0.25
łyżeczka
Kolendra
.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna
142.24 kcal
Węglowodany
12.06 g
Białko
10.45 g
Tłuszcze
6.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
15 min
Rybę filetujemy i kroimy na 4 kawałki. Warzywa kroimy w plastry, jabłko także razem ze skórką. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, po czym oprószamy nimi i rybę, i warzywa, i jabłko.
Krok 2
14 min
Ruszt smarujemy olejem, gdy będzie już gorący, układamy na nim wszystkie produkty, grillujemy z każdej strony po 4-5 min, zależy od grubości.
Krok 3
1 min
Na talerzu układamy kolejno plaster jabłka, pieczarki, paprykę, rybę, sos tatarski, cebulę i znów pieczarki. Podajemy od razu po przygotowaniu. Całość smakuje wybornie, a sos tatarski świetnie się komponuje z tymi składnikami.
Ryba to idealny produkt na grilla, do tego warzywa i świetny sos, i całość nabiera smaku.
Komentarze 0