Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa umyj. Cukinię i bakłażan pokrój w plastry 1 cm, kukurydze w grube krążki lub ósemki, ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki, cebule w ćwiartki lub grube krążki; odłam zdrewniałe końce szparagów, a pomidorki zostaw na gałązkach.
W misce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem, listkami tymianku i rozmarynu (jeśli używasz) oraz solą i pieprzem. Wrzuć warzywa i porządnie obtocz w marynacie.
Rozgrzej grill (lub patelnię grillową). Grilluj warzywa partiami: ziemniaki i kukurydzę ok. 10 min, plastry bakłażana i cukinii 3 – 4 min z każdej strony, cebulę 5 min, szparagi i pomidorki 2 – 3 min, aż zmiękną i pojawią się apetyczne paski.
Aby przygotować sos: wymieszaj majonez, pesto bazyliowe, sok oraz skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.