Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym
30min
Łatwy
8 kawałków
Pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym
50 g
Ser kozi
15
Pomidory kolorowe
2 łyżek
Oliwa z oliwek
5 ząbków
Czosnek
1 pęczek
Bazylia świeża
1 słoik
Pesto bazyliowe
4 łyżek
1 pęczek
Kolendra świeża
1 pęczek
Koperek
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
22.21 g
Węglowodany
60.17 g
Tłuszcze
50.94 g
Wartość energetyczna
791.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Pieczywo kroimy na duże kromki i smarujemy pesto (jeśli jest za gęste rozrzedzamy je z oliwą). Następnie kromki grillujemy z obu stron aż będą chrupkie.
Krok 2
10 min
Pomidory kroimy na dosyć grube plastry. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy i dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Układamy pomidory i krótko smażymy z obu stron tak aby zdążyły się zarumienić ale się nie rozpadły
Krok 3
5 min
Czosnek rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do majonezu z posiekanymi ziołami (lub pesto). Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Grzankę posmaruj majonezem. Dodaj pomidory, kawałki sera oraz świeże zioła.
Latem na naszym stole zdecydowanie króluje pomidor. Ten czerwony, ale też zielony, żółty, różowe, pomarańczowe, wszelkiej maści...
Pokażemy Wam fajny sposób na niecodzienną kanapkę z grillowanymi pomidorami i dressingiem na bazie lekkiego majonezu.
Komentarze 0