Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Polędwica wieprzowa
1 pęczek
Szparagi
4 
Ziemniaki
1 
Pasternak
1 trochę
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
42.23 g
Węglowodany
14.25 g
Tłuszcze
11.55 g
Wartość energetyczna
332.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami.<br/>Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.
Krok 2
15 min
Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).<br/>Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.<br/>Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.<br/><br/>Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem.<br/>Talarki skrapiamy olejem rzepakowym.<br/><br/>Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.
Krok 3
15 min
Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.<br/><br/>Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.<br/><br/>Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. <br/>Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone.<br/><br/>Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.
Krok 4
5 min
Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.<br/><br/>Do szparagów najlepszy będzie sos ziołowy, do talarków curry.<br/>Warzywa i mięso, dzięki temu, że grillowane były tylko z dodatkiem soli i pieprzu, smak podkreślamy swoim ulubionym sosem WINIARY.
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 1 z 4

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami.<br/>Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 2 z 4

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).<br/>Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.<br/>Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.<br/><br/>Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem.<br/>Talarki skrapiamy olejem rzepakowym.<br/><br/>Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 3 z 4

Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.<br/><br/>Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.<br/><br/>Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. <br/>Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone.<br/><br/>Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 4 z 4

Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.<br/><br/>Do szparagów najlepszy będzie sos ziołowy, do talarków curry.<br/>Warzywa i mięso, dzięki temu, że grillowane były tylko z dodatkiem soli i pieprzu, smak podkreślamy swoim ulubionym sosem WINIARY.

Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pokrojone, równie szybko na grillu są wypieczone. Są cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a grillowane są chrupiące, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie.
Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami, jeśli sosy Winiary do nich dodamy, to swój ulubiony smak uzyskamy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika