Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
42.2g / 51%
Węglowodany
14.2g / 18%
Tłuszcze
11.6g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

+

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Wróć

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mlem

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Polędwica wieprzowa
1  pęczek
Szparagi
4 
Ziemniaki
1 
Pasternak
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sos Curry WINIARY
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.23 g
Węglowodany
14.25 g
Tłuszcze
11.55 g
Wartość energetyczna
332.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pokrojone, równie szybko na grillu są wypieczone. Są cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a grillowane są chrupiące, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie.
Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy. To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami, jeśli sosy Winiary do nich dodamy, to swój ulubiony smak uzyskamy.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami.<br/>Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.
  • Krok 2

    15 min
    Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).<br/>Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.<br/>Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.<br/><br/>Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem.<br/>Talarki skrapiamy olejem rzepakowym.<br/><br/>Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.
  • Krok 3

    15 min
    Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.<br/><br/>Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.<br/><br/>Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. <br/>Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone.<br/><br/>Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.
  • Krok 4

    5 min
    Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.<br/><br/>Do szparagów najlepszy będzie sos ziołowy, do talarków curry.<br/>Warzywa i mięso, dzięki temu, że grillowane były tylko z dodatkiem soli i pieprzu, smak podkreślamy swoim ulubionym sosem WINIARY.
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 1 z 4

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami.<br/>Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 2 z 4

Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).<br/>Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min.<br/>Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim.<br/><br/>Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem.<br/>Talarki skrapiamy olejem rzepakowym.<br/><br/>Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 3 z 4

Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso.<br/><br/>Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.<br/><br/>Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. <br/>Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone.<br/><br/>Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem

Krok 4 z 4

Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie i grillujemy tylko z jednej str., nie odwracamy i niczym nie doprawiamy. Smak ma pozostać czysty, słodkawy.<br/><br/>Do szparagów najlepszy będzie sos ziołowy, do talarków curry.<br/>Warzywa i mięso, dzięki temu, że grillowane były tylko z dodatkiem soli i pieprzu, smak podkreślamy swoim ulubionym sosem WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Curry
  • Danie główne
  • Grill
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

    1 godz Łatwy
  • Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym

    1 godz 45 min Łatwy
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

    1 godz 30 min Łatwy
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu