Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

0
58 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pierś z kurczaka
2 
Cytryna
4 łyżek
Oliwa z oliwek
4 gałązek
Rozmaryn świeży
1 pęczek
Szparagi
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
45.52 g
Węglowodany
9.52 g
Tłuszcze
21.92 g
Wartość energetyczna
413.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
5 min
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Oderwij igiełki ze wszystkich gałązek rozmarynu, pozostaw tylko końcówki.
Krok 3
5 min
W misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i startymi skórkami z 1 cytryny. Dodaj listki igiełki rozmarynu, pokrojonego kurczak, dopraw solą, pieprzem.
Krok 4
15 min
Odstaw na 15 min do marynowania.
Krok 5
20 min
Po tym czasie wbij kawałki kurczaka na gałązki rozmarynu i grilluj na grillu lub patelni grillowej ze wszystkich stron ok. 10 min, aż się równomiernie zgrillują.
Krok 6
7 min
Ze szparagów odkrój twarde końcówki i obierz je do główki. Grilluj krótko na patelni lub na grillu.
Krok 7
1 min
Serwuj kurczaka ze szparagami i sosem Winiary.
Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 1 z 7

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 2 z 7

Oderwij igiełki ze wszystkich gałązek rozmarynu, pozostaw tylko końcówki.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 3 z 7

W misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i startymi skórkami z 1 cytryny. Dodaj listki igiełki rozmarynu, pokrojonego kurczak, dopraw solą, pieprzem.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 4 z 7

Odstaw na 15 min do marynowania.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 5 z 7

Po tym czasie wbij kawałki kurczaka na gałązki rozmarynu i grilluj na grillu lub patelni grillowej ze wszystkich stron ok. 10 min, aż się równomiernie zgrillują.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 6 z 7

Ze szparagów odkrój twarde końcówki i obierz je do główki. Grilluj krótko na patelni lub na grillu.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Krok 7 z 7

Serwuj kurczaka ze szparagami i sosem Winiary.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie z rozmarynem i cytryną to doskonała propozycja na lekki i orzeźwiający posiłek podczas ciepłych dni. Zrobisz go w niezwykle prosty i szybki sposób, dlatego też jest to dobry przepis na obiad w ciągu tygodnia, kiedy nie możesz sobie pozwolić na kilkugodzinne gotowanie. Ten przepis nie wymaga od Ciebie więcej niż 15 minut marynowania i kilku minut na grillu. Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika