Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kukurydza
100 g
Boczek wędzony parzony
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.11 g
Tłuszcze
18 g
Białko
4.98 g
Wartość energetyczna
214.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).
Krok 2
2 min
Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
Krok 3
15 min
Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.
Krok 4
5 min
W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.
Krok 5
3 min
Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.
Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

Krok 1 z 5

Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

Krok 2 z 5

Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

Krok 3 z 5

Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

Krok 4 z 5

W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.

Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

Krok 5 z 5

Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.

Grillowana kukurydza jest przepyszna! Jej słodki smak będzie się idealnie komponować z boczkiem i Sosem ziołowym WINIARY. Takie rozwiązanie będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację! Grillowany boczek stanie się chrupiący, a kukurydza nabierze bardziej wyrazistego smaku. Koniecznie sprawdź nasz przepis na grillowaną kolbę kukurydzy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika