Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary
30min
Łatwy
2
Kukurydza
100
g
Boczek wędzony parzony
2
łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.98 g
Węglowodany
10.11 g
Tłuszcze
18 g
Wartość energetyczna
214.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone).
Krok 2
2 min
Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
Krok 3
15 min
Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok. 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.
Krok 4
5 min
W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.
Krok 5
3 min
Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.
Grillowana kukurydza jest przepyszna! Jej słodki smak będzie się idealnie komponować z boczkiem i Sosem ziołowym WINIARY. Takie rozwiązanie będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację! Grillowany boczek stanie się chrupiący, a kukurydza nabierze bardziej wyrazistego smaku. Koniecznie sprawdź nasz przepis na grillowaną kolbę kukurydzy!
Komentarze 0