Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Belgia kojarzy się z różnymi słodkościami. Na całym świecie znana jest pyszna belgijska czekolada, a także gofry belgijskie. Można podawać je na śniadanie, na kolację albo na podwieczorek. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a dobierając swoje ulubione dodatki, można ten przysmak spersonalizować zgodnie z własnymi preferencjami. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a składniki łatwo zdobyć, więc przyrządzanie gofrów nie jest trudnym zadaniem, nawet dla tych, którzy na co dzień trzymają się z dala od kuchennego blatu.
Czym belgijskie gofry różnią się od innych?
● W przepisie zamiast proszku do pieczenia albo sody używa się drożdży. Dzięki temu gofry mają bardziej puszystą, gęstą strukturę.
● Istotnym dodatkiem jest także gruboziarnisty cukier – najczęściej perlisty (perłowy). W trakcie pieczenia karmelizuje się, tworząc chrupiącą skorupkę. Zmienia też nieznacznie smak i teksturę gofra.
● Kolejna różnica to kształt. Gofry belgijskie są bardziej nieregularne, ponieważ ciasto rośnie i nie mieści się w prostokątnej formie, tylko ucieka na boki.
Pamiętaj, że do przygotowania gofrów belgijskich będziesz potrzebować trochę więcej czasu niż na standardowe gofry. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, w przypadku gofrów także jest potrzebny czas na wyrastanie. Powinno to potrwać około godziny i w tym czasie prawidłowo przyrządzone ciasto zwiększy swoją objętość mniej więcej dwukrotnie. Nie jest to zatem przepis do przygotowania na ostatnią chwilę, lecz zdecydowanie opłaca się trochę poczekać na taki przysmak.
Najlepsze gofry są podobno serwowane w Liège. Nie musisz jednak jechać tak daleko, skoro przysmak da się przygotować także w domu.
Przygotowanie gofrów w wersji belgijskiej przypomina robienie ciast. Najpierw w osobnych miskach miesza się składniki suche i mokre, a następnie łączy wszystko, tworząc jednolitą masę, która podzielona na porcje trafia do gofrownicy.
Belgijskie gofry to danie na słodko, dlatego najlepiej będą smakować z kremem czekoladowym, dżemem albo konfiturą. Dobrze sprawdza się także bita śmietana oraz owoce. Jeśli preferujesz minimalistyczną wersję – jako ozdobnik wystarczy cukier puder.
Wypróbuj również inne przepisy:
Masło rozpuść i ostudź.
W jednej misce wymieszaj rozpuszczone, wystudzone masło, roztrzepane jajka i mleko.
Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z suchymi drożdżami oraz cukrem wanilinowym. Dokładnie wymieszaj.
Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą, a jeszcze lepiej ręcznym mikserem.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości ciasta.
Kiedy ciasto urośnie wsyp do niego gruby cukier i szybko przemieszaj.
Ciasto nabieraj dużą łyżką (do zupy lub trochę większą) lub gałkownicą do lodów i nakładaj na bardzo rozgrzaną gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złote lub lekko brązowe. Gofry najlepiej podawać na ciepło od razu po ich przygotowaniu.