Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gofry to idealne danie na śniadanie lub na kolację – szczególnie na słodko. Dzieci je uwielbiają, a dorośli nie potrafią się oprzeć. Choć mogą kojarzyć się ze smakiem wakacji nad morzem (bo tam są często serwowane), to najlepiej cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Istnieje wiele różnych przepisów na gofry, w których puszysta masa powstaje z wykorzystaniem śmietany, maślanki lub roztrzepanych jaj i cukru. Jedną z najciekawszych receptur są jednak gofry bananowe.
Bananowa wersja gofrów może być traktowana jako danie zero waste. Gdy masz w domu za dużo bananów, które są dojrzałe i powoli stają się brązowe, warto wykorzystać je do przygotowania czegoś pysznego – zanim się zepsują.
Rozgniecione banany miesza się z jajkami i mlekiem, a dla bardziej wyrazistego smaku dodaje także cukier wanilinowy. W drugim naczyniu należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną cynamonu. Gdy suche i mokre składniki znajdą się w jednym naczyniu należy całość bardzo dokładnie wymieszać. Gdy masa jest jednolita, czas wylewać ją na płytki gofrownicy.
Gofry bananowe zdecydowanie lepiej pasują do słodkich dodatków niż do wytrawnych wersji gofrów. Banan świetnie komponuje się z nutellą lub innych kremem czekoladowym. Oprócz tego cenionym dodatkiem jest cukier puder, bita śmietana, konfitury, a także świeże owoce – zwłaszcza te drobne, jak truskawki, jagody czy borówki.
Chrupiące gofry najlepiej zjeść od razu. Z czasem tracą swoje właściwości a długo przechowywane w lodówce staja się gumowate. Dlatego nie warto przygotowywać bardzo dużej ilości na zapas. Lepiej stworzyć ich dokładnie tyle, na ile masz ochotę. Przyrządzanie bananowych gofrów nie jest bardzo czasochłonne, więc można sięgnąć po ten pomysł nawet na chwilę przed przybyciem gości. W końcu do ich zrobienia używa się podstawowych składników, które zapewne masz już w domu!
Jeśli będziesz trzymać się przepisu, na pewno danie wyjdzie świetnie. Oprócz walorów smakowych istotna jest także atrakcyjna forma podania. Na pewno dobrym pomysłem będzie polanie gofrów polewą. Można także eksperymentować z ich kształtem. Zamiast typowych prostokątnych bloków ciekawą formą są także gofry – serca.
Przeczytaj również:
Olej rzepakowy odmierz do miski. Jeśli używasz olej kokosowy musisz go roztopić.
W misce z olejem rozgnieć banany. Dodaj jajko i mleko oraz cukier wanilinowy. Możesz bardzo krótko zmiksować ręcznym blenderem, ale to nie jest konieczne.
Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.
Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą. Odstaw na 10 minut.
Ciasto na bananowe gofry nabieraj łyżką do zupy i równomiernie nakładaj na bardzo rozgrzaną gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złote. Gofrownicę warto posmarować pędzelkiem odrobiną oleju po nagrzaniu, dzięki czemu gofry łatwiej będą odchodzić od płytki.