Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gofry bananowe
Dodaj do CookBook

Gofry bananowe

(0)
25 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Jajko
200  g
Mleko
125  ml
Olej rzepakowy Zobacz naszą wskazówkę
15  g
Cukier wanilinowy WINIARY
280  g
Mąka pszenna
3  g
Cynamon
3  g
Proszek do pieczenia
1  szczypta
Sól
2 
Banan dojrzały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
292.7 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gofry to idealne danie na śniadanie lub na kolację – szczególnie na słodko. Dzieci je uwielbiają, a dorośli nie potrafią się oprzeć. Choć mogą kojarzyć się ze smakiem wakacji nad morzem (bo tam są często serwowane), to najlepiej cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Istnieje wiele różnych przepisów na gofry, w których puszysta masa powstaje z wykorzystaniem śmietany, maślanki lub roztrzepanych jaj i cukru. Jedną z najciekawszych receptur są jednak gofry bananowe.

 

Bananowa wersja gofrów może być traktowana jako danie zero waste. Gdy masz w domu za dużo bananów, które są dojrzałe i powoli stają się brązowe, warto wykorzystać je do przygotowania czegoś pysznego – zanim się zepsują.

 

Rozgniecione banany miesza się z jajkami i mlekiem, a dla bardziej wyrazistego smaku dodaje także cukier wanilinowy. W drugim naczyniu należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną cynamonu. Gdy suche i mokre składniki znajdą się w jednym naczyniu należy całość bardzo dokładnie wymieszać. Gdy masa jest jednolita, czas wylewać ją na płytki gofrownicy.

 

Gofry bananowe zdecydowanie lepiej pasują do słodkich dodatków niż do wytrawnych wersji gofrów. Banan świetnie komponuje się z nutellą lub innych kremem czekoladowym. Oprócz tego cenionym dodatkiem jest cukier puder, bita śmietana, konfitury, a także świeże owoce – zwłaszcza te drobne, jak truskawki, jagody czy borówki.

 

Chrupiące gofry najlepiej zjeść od razu. Z czasem tracą swoje właściwości a długo przechowywane w lodówce staja się gumowate.  Dlatego nie warto przygotowywać bardzo dużej ilości na zapas. Lepiej stworzyć ich dokładnie tyle, na ile masz ochotę. Przyrządzanie bananowych gofrów nie jest bardzo czasochłonne, więc można sięgnąć po ten pomysł nawet na chwilę przed przybyciem gości. W końcu do ich zrobienia używa się podstawowych składników, które zapewne masz już w domu!

 

Jeśli będziesz trzymać się przepisu, na pewno danie wyjdzie świetnie. Oprócz walorów smakowych istotna jest także atrakcyjna forma podania. Na pewno dobrym pomysłem będzie polanie gofrów polewą. Można także eksperymentować z ich kształtem. Zamiast typowych prostokątnych bloków ciekawą formą są także gofry – serca.

 

Przeczytaj również:   

●      Jak zrobić idealne puszyste gofry bezglutenowe?

●      Gofry z kakao

●      Gofry pieczone w piekarniku

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    2 min
    Olej rzepakowy odmierz do miski. Jeśli używasz olej kokosowy musisz go roztopić.
  • Krok 2

    3 min
    W misce z olejem rozgnieć banany. Dodaj jajko i mleko oraz cukier wanilinowy. Możesz bardzo krótko zmiksować ręcznym blenderem, ale to nie jest konieczne.
  • Krok 3

    2 min
    Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą. Odstaw na 10 minut.
  • Krok 5

    8 min
    Ciasto na bananowe gofry nabieraj łyżką do zupy i równomiernie nakładaj na bardzo rozgrzaną gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złote. Gofrownicę warto posmarować pędzelkiem odrobiną oleju po nagrzaniu, dzięki czemu gofry łatwiej będą odchodzić od płytki.
Gofry bananowe

Krok 1 z 5

Olej rzepakowy odmierz do miski. Jeśli używasz olej kokosowy musisz go roztopić.

Gofry bananowe

Krok 2 z 5

W misce z olejem rozgnieć banany. Dodaj jajko i mleko oraz cukier wanilinowy. Możesz bardzo krótko zmiksować ręcznym blenderem, ale to nie jest konieczne.

Gofry bananowe

Krok 3 z 5

Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.

Gofry bananowe

Krok 4 z 5

Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą. Odstaw na 10 minut.

Gofry bananowe

Krok 5 z 5

Ciasto na bananowe gofry nabieraj łyżką do zupy i równomiernie nakładaj na bardzo rozgrzaną gofrownicę. Piecz, aż gofry będą złote. Gofrownicę warto posmarować pędzelkiem odrobiną oleju po nagrzaniu, dzięki czemu gofry łatwiej będą odchodzić od płytki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gofry

    Przepis na gofry

    32 min Łatwy
  • Gofry belgijskie

    Gofry belgijskie

    1 godz 19 min Łatwy
  • Gofry na kefirze

    Gofry na kefirze

    26 min Łatwy
  • Gofry á la pizza z pieczonym kurczakiem

    Gofry á la pizza z pieczonym kurczakiem

    1 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu