Gnocchi to ziemniaczane kluseczki wywodzące się z kuchni włoskiej, podobne do polskich kopytek. Oprócz wersji klasycznej dość popularne są także zielone gnocchi, przygotowywane z dodatkiem szpinaku. Jada się je na obiad lub jako obfitą, sycącą kolację, koniecznie polane smacznym sosem oraz z innymi dodatkami mięsnymi lub wegetariańskimi. Do ich przygotowania używa się ziemniaków ugotowanych w mundurkach, jaj oraz mąki pszennej. Możesz jednak wszystkich zaskoczyć, tworząc alternatywną wersję ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.
Gnocchi z batatów będą mieć inny smak i wygląd, więc jeśli dobrze znasz tradycyjną włoską potrawę, pamiętać, że alternatywna wersja to całkiem inny przepis. Przede wszystkim bataty nie są gotowane tylko pieczone, a po ostudzeniu i obraniu ze skórki mieszane z pozostałymi składnikami. W jednej misce miesza się bataty ze startym serem, solą, pieprzem i czosnkiem. Warto dodać także skórkę z cytryny. Ciekawa kombinacja kwaśnego smaku ze słodkimi ziemniakami da bardzo nietypowy efekt, który docenią smakosze.
Z ciasta uformowanego w dużą kulę należy zrobić wałeczki, które następnie kroi się na mniejsze części. Każdą kluseczkę należy lekko spłaszczyć, a następnie docisnąć widelcem i zawinąć. Gnocchi z batatów gotuje się we wrzącej osolonej wodzie. Koniecznie wybierz duży garnek. Wtedy kluseczki nie będą się ze sobą sklejać. Po tym, jak wrzucone do wrzątku gnocchi wypłyną na powierzchnię, należy odczekać jeszcze dwie minuty i dopiero wyłowić je z garnka.
Gnocchi doskonale smakują z sosem pomidorowym, lecz jeśli chcesz możesz podawać je na przykład z pesto albo innymi dodatkami, które lubisz.
To idealne danie na dzień włoski, szczególnie, jeśli chcesz się wykazać przygotowaniem czegoś naprawdę oryginalnego. Sprawdzi się także jako obiad do pracy czy dania na spotkanie z przyjaciółmi.
Sprawdź inne przepisy:
● Gnocchi z chorizo
● Gnocchi z indykiem w pomidorach
● Gnocchi z pomidorami i bazylią