Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gnocchi z batatów
Dodaj do CookBook

Gnocchi z batatów

(0)
1 godz 18 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Bataty (upieczone i obrane)
130  g
Mąka pszenna
70  g
Parmezan
2  ząbków
Czosnek
1 
Jajko (małe)
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
1  pęczek
Bazylia świeża
1 
Cytryna
1  słoik
Sos Spaghetti WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.6 g
Wartość energetyczna
388.6 kcal
Tłuszcze
6.8 g
Białko
15.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gnocchi to ziemniaczane kluseczki wywodzące się z kuchni włoskiej, podobne do polskich kopytek. Oprócz wersji klasycznej dość popularne są także zielone gnocchi, przygotowywane z dodatkiem szpinaku. Jada się je na obiad lub jako obfitą, sycącą kolację, koniecznie polane smacznym sosem oraz z innymi dodatkami mięsnymi lub wegetariańskimi. Do ich przygotowania używa się ziemniaków ugotowanych w mundurkach, jaj oraz mąki pszennej. Możesz jednak wszystkich zaskoczyć, tworząc alternatywną wersję ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.

 

Gnocchi z batatów będą mieć inny smak i wygląd, więc jeśli dobrze znasz tradycyjną włoską potrawę, pamiętać, że alternatywna wersja to całkiem inny przepis. Przede wszystkim bataty nie są gotowane tylko pieczone, a po ostudzeniu i obraniu ze skórki mieszane z pozostałymi składnikami. W jednej misce miesza się bataty ze startym serem, solą, pieprzem i czosnkiem. Warto dodać także skórkę z cytryny. Ciekawa kombinacja kwaśnego smaku ze słodkimi ziemniakami da bardzo nietypowy efekt, który docenią smakosze.

 

Z ciasta uformowanego w dużą kulę należy zrobić wałeczki, które następnie kroi się na mniejsze części. Każdą kluseczkę należy lekko spłaszczyć, a następnie docisnąć widelcem i zawinąć. Gnocchi z batatów gotuje się we wrzącej osolonej wodzie. Koniecznie wybierz duży garnek. Wtedy kluseczki nie będą się ze sobą sklejać. Po tym, jak wrzucone do wrzątku gnocchi wypłyną na powierzchnię, należy odczekać jeszcze dwie minuty i dopiero wyłowić je z garnka.

 

Gnocchi doskonale smakują z sosem pomidorowym, lecz jeśli chcesz możesz podawać je na przykład z pesto albo innymi dodatkami, które lubisz.

 

To idealne danie na dzień włoski, szczególnie, jeśli chcesz się wykazać przygotowaniem czegoś naprawdę oryginalnego. Sprawdzi się także jako obiad do pracy czy dania na spotkanie z przyjaciółmi.

Sprawdź inne przepisy:

●      Gnocchi z chorizo

●      Gnocchi z indykiem w pomidorach

●      Gnocchi z pomidorami i bazylią

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    50 min
    Bataty umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach i połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudź bataty, zdejmij skórkę a miąższ rozgnieć tłuczkiem lub praską do ziemniaków.
  • Krok 2

    5 min
    Puree przełóż do miski, dodaj mąkę, 50 g drobno startego twardego sera, szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj jajko, startą skórkę z całej cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto podziel na 4-6 porcji. Na blacie posypanym odrobiną mąki roluj wałeczki z każdej porcji ciasta, a następnie pokrój te wałeczki jak na małe kopytka. Każdą z kluseczek lekko zgnieć w dłoniach, aby była kulką, a następnie za pomocą widelca delikatnie przyciskając, zroluj tak aby się wydłużyła i były w niej widoczne rowki.
  • Krok 4

    10 min
    Zagotuj 5 litrów wody w dużym garnku. Wodę posól, a kluski włóż do wody. Gotuj, aż kluski wypłyną i pozwól im się gotować jeszcze 2 minuty dłużej.
  • Krok 5

    3 min
    Na patelnię wyłóż Sos do spaghetti WINIARY i podgrzej. Do sosu możesz dodawać od razu ugotowane kluski. Wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp resztą tartego twardego sera i posiekaną bazylią.
Gnocchi z batatów

Krok 1 z 5

Bataty umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach i połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudź bataty, zdejmij skórkę a miąższ rozgnieć tłuczkiem lub praską do ziemniaków.

Gnocchi z batatów

Krok 2 z 5

Puree przełóż do miski, dodaj mąkę, 50 g drobno startego twardego sera, szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj jajko, startą skórkę z całej cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.

Gnocchi z batatów

Krok 3 z 5

Ciasto podziel na 4-6 porcji. Na blacie posypanym odrobiną mąki roluj wałeczki z każdej porcji ciasta, a następnie pokrój te wałeczki jak na małe kopytka. Każdą z kluseczek lekko zgnieć w dłoniach, aby była kulką, a następnie za pomocą widelca delikatnie przyciskając, zroluj tak aby się wydłużyła i były w niej widoczne rowki.

Gnocchi z batatów

Krok 4 z 5

Zagotuj 5 litrów wody w dużym garnku. Wodę posól, a kluski włóż do wody. Gotuj, aż kluski wypłyną i pozwól im się gotować jeszcze 2 minuty dłużej.

Gnocchi z batatów

Krok 5 z 5

Na patelnię wyłóż Sos do spaghetti WINIARY i podgrzej. Do sosu możesz dodawać od razu ugotowane kluski. Wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp resztą tartego twardego sera i posiekaną bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    32 min Łatwy
  • Gnocchi z chorizo

    Gnocchi z chorizo

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    1 godz 5 min Średni
  • Gnocchi z indykiem w pomidorach

    Gnocchi z indykiem w pomidorach

    54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu