Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

0
180min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
150 ml
Cydr
4 kg
Gęś cała
1 kg
Jabłko Szara reneta
2 
Gruszki
2 łyżeczek
Tymianek
10 
Śliwka wędzona
1 
laska cynamonu
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
64.1 g
Węglowodany
25.53 g
Tłuszcze
134.67 g
Wartość energetyczna
1600.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
10 min
Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
Krok 2
5 min
Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
9 min
Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
Krok 4
150 min
Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
Krok 5
5 min
Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.
Krok 6
1 min
Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 1 z 6

Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 2 z 6

Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 3 z 6

Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 4 z 6

Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 5 z 6

Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 6 z 6

Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.

Pieczona gęś to tradycyjna, staropolska potrawa, która po dziś dzień ma wielu amatorów. Gęsina wróciła do łask ze względu na swoje zdrowe i pyszne mięso, zaś podawanie jej z późnojesiennymi owocami takimi jak gruszki i jabłka, to niedościgniony klasyk. Jednak sos pieczeniowy WINIARY z dodatkiem orzeźwiającego cydru nadaje daniu zupełnie nowego wyrazu. Pieczona gęś na elegancki bożonarodzeniowy obiad, to coś czego nie warto przegapić!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie nie jest właściwie zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Danie dodatkowe
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
64.1g / 17%
Węglowodany
25.5g / 6%
Tłuszcze
134.7g / 77%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika