Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

0
186 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
150 ml
Cydr
4 kg
Gęś cała
1 kg
Jabłko Szara reneta
2 
Gruszki
2 łyżeczek
Tymianek
10 
Śliwka wędzona
1 
laska cynamonu
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1600.89 kcal
Węglowodany
25.53 g
Białko
64.1 g
Tłuszcze
134.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

186 min
Krok 1
10 min
Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
Krok 2
5 min
Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
15 min
Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
Krok 4
150 min
Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
Krok 5
5 min
Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.
Krok 6
1 min
Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 1 z 6

Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 2 z 6

Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 3 z 6

Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 4 z 6

Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 5 z 6

Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 6 z 6

Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.

Pieczona gęś to tradycyjna, staropolska potrawa, która po dziś dzień ma wielu amatorów. Gęsina wróciła do łask ze względu na swoje zdrowe i pyszne mięso, zaś podawanie jej z późnojesiennymi owocami takimi jak gruszki i jabłka, to niedościgniony klasyk. Jednak sos pieczeniowy WINIARY z dodatkiem orzeźwiającego cydru nadaje daniu zupełnie nowego wyrazu. Pieczona gęś na elegancki bożonarodzeniowy obiad, to coś czego nie warto przegapić!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika