Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

0
59 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Tuszka gęsi
3 l
Olej
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
0.1 g
Węglowodany
0.25 g
Tłuszcze
322.68 g
Wartość energetyczna
2853.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
10 min
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2
3 min
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3
40 min
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4
5 min
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5
1 min
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Krok 1 z 5

Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Krok 2 z 5

Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Krok 3 z 5

Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Krok 4 z 5

Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Gęś confit – ciekawa alternatywa dla gęsi pieczonej

Krok 5 z 5

Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.

Confit to sposób konserwowania żywności (np. mięsa) w tłuszczu w wysokiej temperaturze, który pochodzi z Francji. Od tego sposobu konserwowania biorą nazwę potrawy, które przygotowujemy przez długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis na gęś confit to ciekawa alternatywa dla przepisu na pieczeń z gęsi. Zdecydowanie dla osób lubiących potrawy smażone w oleju. Confit z gęsi to potrawa chrupka, która idealnie smakuje dobrze wysmażona z wierzchu, a miękka w środku. Polecamy jej podawanie z plackami ziemniaczanymi i mięsnymi sosami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika