Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem
1 godz 3 min
Łatwy
3
Papryka (pomarańczowa, żółta i czerwona)
3
ząbków
4
Średniej wielkości ogórek
1
Mała czerwona cebula
1
opakowanie
100
ml
Białe wino
5
łyżek
Oliwa
0.5
Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
5
liści
Mięta
2
łyżek
Masło
1
szczypta
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
5.05 g
Węglowodany
27.77 g
Tłuszcze
23.68 g
Wartość energetyczna
381.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 2
20 min
Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Krok 3
10 min
W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Krok 4
5 min
Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
Krok 5
2 min
Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
Krok 6
5 min
W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
Krok 7
5 min
Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
Krok 8
5 min
Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
Krok 9
1 min
Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru.
Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.
Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.
Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.
Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.
Komentarze 0