Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

0
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Papryka (pomarańczowa, żółta i czerwona)
3  ząbków
4 
Średniej wielkości ogórek
1 
Mała czerwona cebula
100  ml
Białe wino
5  łyżek
Oliwa
0.5 
Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
5  liści
Mięta
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
27.77 g
Tłuszcze
23.68 g
Wartość energetyczna
381.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Krok 2
20 min
Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Krok 3
10 min
W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.
Krok 4
5 min
Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.
Krok 5
2 min
Upieczoną paprykę obrać ze skórki.
Krok 6
5 min
W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.
Krok 7
5 min
Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.
Krok 8
5 min
Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.
Krok 9
1 min
Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.
Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 2 z 9

Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 3 z 9

W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 4 z 9

Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 5 z 9

Upieczoną paprykę obrać ze skórki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 6 z 9

W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 7 z 9

Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 8 z 9

Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Krok 9 z 9

Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami.

Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru.

Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej.

Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika