Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Frytki wielu osobom wciąż kojarzą się z fast foodem. Jednak ta chrupiąca przekąska wcale nie musi być niezdrowa! Tradycyjne frytki można przecież przygotować, korzystając z frytownicy beztłuszczowej, która zamiast oleju wykorzystuje gorące powietrze. Poza tym frytki nie muszą być z ziemniaków. Można jeść w dużo bardziej urozmaicony sposób, jeśli zdecydujesz się na frytki z warzyw korzeniowych.
Frytki z marchewki, buraka i pietruszki to oryginalna kolacja lub dodatek do dania głównego. Będzie smakować nie tylko wegetarianom. Jeśli chcesz zaserwować frytki z pietruszki i innych warzyw korzeniowych nie potrzebujesz do tego patelni ani frytownicy. Potrawę przygotowuje się w piekarniku. Surowe warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w słupki. Upieczone w ten sposób frytki wykłada się na papier do pieczenia i posypuje przyprawami. Pamiętaj też, żeby nasmarować je odrobiną oleju, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Frytki marchewkowe i te zrobione z innych warzyw piecze się w piekarniku około 40 minut. W trakcie należy je kilkukrotnie przemieszać, żeby były równomiernie zarumienione z każdej strony. Jeśli przygotowujesz tak dużo frytek, że nie mieszczą się na blaszce, możesz pieczenie rozbić na dwie partie. Wówczas ta druga będzie przeznaczona na dokładki!
Frytki z buraka, marchewki i pietruszki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Nie dość, że dzięki nim na talerzu jest zdrowie, to do tego bardziej kolorowo. Przepis powinny polubić także miłośnicy tego, co lekko pikantne. Dodanie papryki nadaje oryginalny smak i aromat, a jeśli chcesz możesz dodać także trochę granulowanego czosnku. Istotną rolę w przepisie pełni też rozmaryn – idealnie pasuje do pieczonych warzyw, więc nie mogło go zabraknąć.
Nasza receptura to miks kilku rodzajów frytek, jednak, jeśli chcesz, możesz skupić się na jednym warzywie i przygotować tylko frytki z pietruszki czy frytki z buraków czerwonych – dokładnie tak, jak najbardziej lubią Twoi najbliżsi!
Przeczytaj również:
Nastaw piekarnik na tryb z termoobiegiem i nagrzej go do 185°C.
Dokładnie umyj wszystkie warzywa i pokrój je w słupki o podobnej grubości i długości.
Ułóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je przyprawami i posmaruj oliwą za pomocą pędzelka.
Wstaw frytki do piekarnika i piecz przez 40 minut.
W trakcie pieczenia co 10 minut delikatnie przemieszaj warzywa za pomocą drewnianej łopatki.
Po upieczeniu podaj od razu z dodatkiem ulubionego dressingu WINIARY.