Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

0
2 godz 34 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Cebula
6  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  szklanka
Białe wino
0.5 
Półbagietka
15  dag
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.61 g
Węglowodany
34.13 g
Tłuszcze
34.11 g
Wartość energetyczna
545.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

154 min
Krok 1
4 min
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Krok 2
120 min
W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 3
3 min
Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.
Krok 4
10 min
Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.
Krok 5
15 min
Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).
Krok 6
2 min
Zupę podajemy z serowymi grzankami.
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 2 z 6

W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 3 z 6

Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 5 z 6

Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z serowymi grzankami.

Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie swoje początki miała nie we Francji, a na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. We Francji rozpowszechnił ją nadworny kucharz naszego króla, Paul Tremo. Niezależnie od pochodzenia, francuska zupa cebulowa jest wyśmienitą potrawą, wymagającą przede wszystkim cierpliwości. Cebula powinna być długo karmelizowana, na szybko zwyczajnie się zrumieni i nie odda zupie swojego wyjątkowego aromatu.

Jako bazę do przygotowania francuskiej zupy cebulowej zwykle wykorzystuje się bulion wołowy, który tym razem został zastąpiony Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa na takiej bazie smakuje obłędnie!

Francuska zupa cebulowa może być podawana pod pierzynką z ciasta francuskiego lub z chrupiącymi serowymi grzankami. Obie wersje są wyśmienite.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika