Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
2 godz 34 min
Łatwy
1
kg
Cebula
1
opakowanie
6
łyżek
Masło klarowane
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Cukier
1
łyżeczka
Tymianek
0.5
szklanka
Białe wino
0.5
Półbagietka
15
dag
Ser żółty
.
Wartości odżywcze
Białko
14.61 g
Węglowodany
34.13 g
Tłuszcze
34.11 g
Wartość energetyczna
545.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
154 min
Krok 1
4 min
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Krok 2
120 min
W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 3
3 min
Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.
Krok 4
10 min
Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.
Krok 5
15 min
Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).
Krok 6
2 min
Zupę podajemy z serowymi grzankami.
Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie swoje początki miała nie we Francji, a na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. We Francji rozpowszechnił ją nadworny kucharz naszego króla, Paul Tremo. Niezależnie od pochodzenia, francuska zupa cebulowa jest wyśmienitą potrawą, wymagającą przede wszystkim cierpliwości. Cebula powinna być długo karmelizowana, na szybko zwyczajnie się zrumieni i nie odda zupie swojego wyjątkowego aromatu.
Jako bazę do przygotowania francuskiej zupy cebulowej zwykle wykorzystuje się bulion wołowy, który tym razem został zastąpiony Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa na takiej bazie smakuje obłędnie!
Francuska zupa cebulowa może być podawana pod pierzynką z ciasta francuskiego lub z chrupiącymi serowymi grzankami. Obie wersje są wyśmienite.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Jako bazę do przygotowania francuskiej zupy cebulowej zwykle wykorzystuje się bulion wołowy, który tym razem został zastąpiony Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa na takiej bazie smakuje obłędnie!
Francuska zupa cebulowa może być podawana pod pierzynką z ciasta francuskiego lub z chrupiącymi serowymi grzankami. Obie wersje są wyśmienite.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0