Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Dodaj do CookBook

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

(0)
2 godz 27 min
Średni
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1.3  l
Woda
1 
Pietruszka
60  g
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
900  g
Flaki wołowe (krojone, gotowane)
1  szczypta
Imbir
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1.5  łyżeczek
Papryka Słodka
trochę
Pieprz
2  łyżek
Mąka (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.6 g
Wartość energetyczna
292.3 kcal
Tłuszcze
6.6 g
Białko
29.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa – bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.

 


Wiele osób przy każdej okazji zajada się tą zupą, a w wielu rodzinach są mistrzowie specjalizujący się w przyrządzaniu flaczków - i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Dobrze doprawiona zupa jest dosyć ostra - dlatego dobrze dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was odpowiednia.

 


Flaki wołowe najczęściej zagęszcza mąką lub zasmażką. Nie każdy uważa, że jest to konieczne, ale - zwłaszcza w zimowych miesiącach - dobrze, by zupa była gęsta i treściwa. Pamiętaj, że do wołowych flaczków możesz dorzucić gałkę muszkatołową. Zupa w tym przepisie bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.

 


Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.

 


Przeczytaj również:

·        Czym zagęścić flaki?

·        Jaką kapustę dodać do bigosu?

·        Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę?

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    60 min
    900 g flaków wołowych (krojonych, gotowanych) opłucz dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstaw do namoczenia na około 1 godzinę.
  • Krok 2

    40 min
    Po tym czasie ponownie je wypłucz i przełóż do garnka. Dodaj 1,3 l wody i 4 łyżki bulionu wołowego WINIARY. 60 g marchewki, jedną pietruszkę i kawałek selera obierz i dodaj do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotuj pod przykryciem 40 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Wyjmij ugotowane warzywa i gotuj flaki w bulionie ponownie około 25 - 30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę dopraw do smaku szczyptą imbiru, dodaj 0,5 łyżeczki papryki ostrej i 1,5 łyżeczki papryki słodkiej oraz łyżeczkę majeranku.
  • Krok 5

    1 min
    Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
  • Krok 6

    2 min
    Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolej do zupy, ciągle mieszając.
  • Krok 7

    15 min
    Flaki po dodaniu przypraw gotuj jeszcze około 15 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Wystudzoną marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki lub kostkę i dorzuć do ugotowanych flaków wołowych.
  • Krok 9

    1 min
    Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym – przepis

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym – przepis

    47 min Łatwy
  • Szpinak na ciepło -  przepis

    Szpinak na ciepło - przepis

    23 min Łatwy
  • Przepis na biszkop z 4 jaj

    Przepis na biszkop z 4 jaj

    55 min Łatwy
  • Ryż z jabłkami i cynamonem – przepis na słodki deser

    Ryż z jabłkami i cynamonem – przepis na słodki deser

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu