Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa – bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.
Wiele osób przy każdej okazji zajada się tą zupą, a w wielu rodzinach są mistrzowie specjalizujący się w przyrządzaniu flaczków - i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Dobrze doprawiona zupa jest dosyć ostra - dlatego dobrze dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was odpowiednia.
Flaki wołowe najczęściej zagęszcza mąką lub zasmażką. Nie każdy uważa, że jest to konieczne, ale - zwłaszcza w zimowych miesiącach - dobrze, by zupa była gęsta i treściwa. Pamiętaj, że do wołowych flaczków możesz dorzucić gałkę muszkatołową. Zupa w tym przepisie bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.
Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.
Przeczytaj również: