Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem
Dodaj do CookBook

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

(0)
2 godz 27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1.3  l
Woda
1 
Pietruszka
60  g
Duża marchewka
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1  kawałek
por (część zielona)
900  g
Flaki wołowe (krojone, gotowane)
1  szczypta
Imbir
1  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1.5  łyżeczek
Papryka Słodka
trochę
Pieprz
2  łyżek
Mąka (opcjonalnie do zagęszczenia zupy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.6 g
Wartość energetyczna
292.3 kcal
Tłuszcze
6.6 g
Białko
29.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Flaki lub flaczki to dosyć kontrowersyjna zupa, bo albo się ją uwielbia, albo nienawidzi, ale jedno jest pewne – to obowiązkowe danie na wielu imprezach.

Większa część mojej rodziny zajada się tą zupą, choć ja do tej pory nigdy nie gotowałam flaków, więc po przepis udałam się do mojej mamy, która ma spore doświadczenie w przyrządzaniu flaczków i to nie tylko takich z flaków wołowych, ale też z mięsa drobiowego lub w wersji bezmięsnej z boczniaków. Flaki, które gotowała moja mama były też pikantne i to tak konkretnie. Moja zupa też jest dosyć ostra i polecam dodać nieco mniej ostrej papryki i sprawdzić, czy taka ilość tej przyprawy będzie dla Was dobra.

Większość osób flaki wołowe zagęszcza mąką lub zasmażką. Według mnie nie jest to konieczne, ale akurat w moim rodzinnym domu ta zupa była zawsze gęsta i treściwa. Niektórzy dodają też do wołowych flaczków gałkę muszkatołową. Moja zupa bazuje natomiast na dwóch rodzajach papryki: ostrej i słodkiej oraz na majeranku.

Flaki wołowe świetnie smakują posypane natką świeżej pietruszki i podane z kromką świeżego pieczywa.

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    60 min
    Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.
  • Krok 2

    40 min
    Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
  • Krok 5

    1 min
    Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.
  • Krok 6

    2 min
    Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.
  • Krok 7

    15 min
    Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.
  • Krok 9

    1 min
    Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.
Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 1 z 9

Flaki płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 1 godzinę.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 2 z 9

Po tym czasie ponownie je płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do flaków razem z umytym kawałkiem pora. Całość gotujemy pod przykryciem 40 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 3 z 9

Wyjmujemy ugotowane warzywa i gotujemy flaki w bulionie ponownie około 25-30 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 4 z 9

Zupę doprawiamy do smaku imbirem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 5 z 9

Paprykę ostrą najlepiej dodawać w mniejszych porcjach i sprawdzać, czy zupa nie będzie zbyt pikantna.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 6 z 9

Można też dodać nieco pieprzu i zagęścić zupę 2 łyżkami mąki rozrobionymi z zimną wodą. Tak przygotowaną mąkę dolewamy do zupy ciągle mieszając.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 7 z 9

Flaki po dodaniu przypraw gotujemy jeszcze około 15 minut.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 8 z 9

Wystudzoną marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki lub kostkę i dorzucamy do ugotowanych flaków wołowych.

Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

Krok 9 z 9

Flaki wołowe można podawać z natką świeżej pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szpinak na ciepło -  przepis

    Szpinak na ciepło - przepis

    23 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu