Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Limonka
1 ząbek
Czosnek
3 łyżek
Olej
0.25 łyżka
Kminek
1 
Cebula
500 g
Tuńczyk
1 
Pomidory
1 
Awokado
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
56.75 g
Węglowodany
27.73 g
Białko
71.82 g
Wartość energetyczna
928.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Sos salsa: wlej do garnka 300 ml wody. Rozrób WINIARY POMYSŁ NA … spaghetti napoli, doprowadź do wrzenia i ostudź.
Krok 2
5 min
By przygotować marynatę, umyj limonkę wrzącą wodą, obierz ze skórki, wyciśnij i odstaw sok. Ząbek czosnku obierz i wyciśnij. Dodaj czosnek ze skórkami z limetki, olej, kminek oraz sól i pieprz.
Krok 3
15 min
Tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj marynatą i marynuj przez około 10 minut.
Krok 4
10 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Awocado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój go w kostkę.
Krok 5
5 min
Natychmiast skrop 1 łyżką soku z limonki, aby nie zbrązowiał. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
Krok 6
5 min
Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.
Krok 7
3 min
Rozgrzej przykrywaną patelnię. Wyjmij filety z tuńczyka z marynaty i smaż z obu stron. Podawaj tuńczyka z sosem salsa awocado-pomidorowym.
Krok 8
1 min
Podawaj z bagietką.
Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 1 z 8

Sos salsa: wlej do garnka 300 ml wody. Rozrób WINIARY POMYSŁ NA … spaghetti napoli, doprowadź do wrzenia i ostudź.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 2 z 8

By przygotować marynatę, umyj limonkę wrzącą wodą, obierz ze skórki, wyciśnij i odstaw sok. Ząbek czosnku obierz i wyciśnij. Dodaj czosnek ze skórkami z limetki, olej, kminek oraz sól i pieprz.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 3 z 8

Tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj marynatą i marynuj przez około 10 minut.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 4 z 8

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Awocado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, wybierz miąższ i pokrój go w kostkę.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 5 z 8

Natychmiast skrop 1 łyżką soku z limonki, aby nie zbrązowiał. Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 6 z 8

Zmieszaj z sosem pomidorowym kostki cebuli, pomidorów i awokado i dopraw sosem z limonki.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 7 z 8

Rozgrzej przykrywaną patelnię. Wyjmij filety z tuńczyka z marynaty i smaż z obu stron. Podawaj tuńczyka z sosem salsa awocado-pomidorowym.

Filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów

Krok 8 z 8

Podawaj z bagietką.

Rybka< dla smakoszy: wyborny filet z tuńczyka z sosem salsa z awokado i pomidorów. Porcje ryby przed smażeniem wkładamy na krótko do limetkowej marynaty z nutą czosnku i kminku, a oryginalny sos przyrządzamy z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli z dodatkiem cebuli, awokado oraz pomidora (aby dodatkowo zabezpieczyć pokrojony miąższ awokado przed ciemnieniem, można włożyć do niego pestkę i wyjąć ją tuż przed dodaniem owocu do potrawy). Zwolennicy ostrych smaków mogą doprawić sos salsa papryczką chili. Danie podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą do pochrupania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika