Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faworki z piersi z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest 1000smakow
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Pierś z indyka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Tymianek
2  łyżek
Olej rzepakowy
200  ml
Śmietana 12%
200  ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.82 g
Węglowodany
2.82 g
Tłuszcze
13.08 g
Wartość energetyczna
268.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
10 min
Pierś z indyka umyj, osusz, pokrój na cienkie (0,5 cm) plasterki w poprzek włókien. Każdy z nich natnij na środku i przewiń przez nacięcie tak jak przy tradycyjnych faworkach.
Krok 2
10 min
Oprósz mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż "faworki" z obu stron na dużym ogniu.
Krok 3
5 min
Pomysł na... przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tzn. wymieszaj dokładnie z wodą i śmietaną. Następnie wlej na patelnię z mięsem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut od zagotowania się.
Krok 4
2 min
Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem :)
Faworki z piersi z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 1 z 4

Pierś z indyka umyj, osusz, pokrój na cienkie (0,5 cm) plasterki w poprzek włókien. Każdy z nich natnij na środku i przewiń przez nacięcie tak jak przy tradycyjnych faworkach.

Faworki z piersi z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 2 z 4

Oprósz mięso solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż "faworki" z obu stron na dużym ogniu.

Faworki z piersi z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 3 z 4

Pomysł na... przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tzn. wymieszaj dokładnie z wodą i śmietaną. Następnie wlej na patelnię z mięsem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut od zagotowania się.

Faworki z piersi z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym

Krok 4 z 4

Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem :)

Sposób na urozmaicenie zwykłego mięsa w sosie? Przygotuj z niego faworki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

20 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
20 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.8g / 48%
Węglowodany
2.8g / 4%
Tłuszcze
13.1g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika