Faszerowane pieczone pieczarki
52min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.03 g
Węglowodany
17.24 g
Tłuszcze
12.45 g
Wartość energetyczna
227.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
52 min
Krok 1
20 min
Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek a kiedy będzie miękka dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
7 min
Pieczarki oczyść i usuń z nich nóżki. Możesz je posiekać i dodać do risotto. Kapelusze faszeruj dokładnie ryżem, tak aby farsz trochę wystawał ponad grzyby.
Krok 3
25 min
Całość umieść w naczyniu do pieczenia posmarowanym oliwą. Grzyby oprósz bułką tartą i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku w temp 180 st. C.
Poszukujesz sycącej i pysznej alternatywy dla mięsa? Sięgnij po bardzo smaczne pieczarki portobello. Ich duże kapelusze można panierować i smażyć jak kotlety, ale to niejedyna opcja. Możesz je też napełnić smakowitym farszem i upiec. Wykorzystaj przepis na faszerowane pieczone pieczarki z wykorzystaniem Risotto grzybowo-parmezanowego WINIARY. Dzięki niemu obiad będzie gotowy w około godzinę! Do potrawy świetnie będzie pasowało białe wino półwytrawne.
Komentarze 0