Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane pieczone pieczarki

0
52min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Duże pieczarki, np. portobello
1  opakowanie
Risotto grzybowo-parmezanowe WINIARY
1  łyżka
Masło
1 
Mała Cebula
150  g
Ser, np. Mozzarella tarty
trochę
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.03 g
Węglowodany
17.24 g
Tłuszcze
12.45 g
Wartość energetyczna
227.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
20 min
Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek a kiedy będzie miękka dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
7 min
Pieczarki oczyść i usuń z nich nóżki. Możesz je posiekać i dodać do risotto. Kapelusze faszeruj dokładnie ryżem, tak aby farsz trochę wystawał ponad grzyby.
Krok 3
25 min
Całość umieść w naczyniu do pieczenia posmarowanym oliwą. Grzyby oprósz bułką tartą i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku w temp 180 st. C.
Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek a kiedy będzie miękka dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 2 z 3

Pieczarki oczyść i usuń z nich nóżki. Możesz je posiekać i dodać do risotto. Kapelusze faszeruj dokładnie ryżem, tak aby farsz trochę wystawał ponad grzyby.

Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 3 z 3

Całość umieść w naczyniu do pieczenia posmarowanym oliwą. Grzyby oprósz bułką tartą i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku w temp 180 st. C.

Poszukujesz sycącej i pysznej alternatywy dla mięsa? Sięgnij po bardzo smaczne pieczarki portobello. Ich duże kapelusze można panierować i smażyć jak kotlety, ale to niejedyna opcja. Możesz je też napełnić smakowitym farszem i upiec. Wykorzystaj przepis na faszerowane pieczone pieczarki z wykorzystaniem Risotto grzybowo-parmezanowego WINIARY. Dzięki niemu obiad będzie gotowy w około godzinę! Do potrawy świetnie będzie pasowało białe wino półwytrawne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika