Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane pieczone pieczarki
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13g / 22%
Węglowodany
17.2g / 30%
Tłuszcze
12.5g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowane pieczone pieczarki

+

Faszerowane pieczone pieczarki

Wróć

Faszerowane pieczone pieczarki

(0)
52min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Duże pieczarki, np. portobello
1  opakowanie
Risotto grzybowo-parmezanowe WINIARY
1  łyżka
Masło
1 
Mała Cebula
150  g
Ser, np. Mozzarella tarty
trochę
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.04 g
Węglowodany
17.24 g
Tłuszcze
12.45 g
Wartość energetyczna
227.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Poszukujesz sycącej i pysznej alternatywy dla mięsa? Sięgnij po bardzo smaczne pieczarki portobello. Ich duże kapelusze można panierować i smażyć jak kotlety, ale to niejedyna opcja. Możesz je też napełnić smakowitym farszem i upiec. Wykorzystaj przepis na faszerowane pieczone pieczarki z wykorzystaniem Risotto grzybowo-parmezanowego WINIARY. Dzięki niemu obiad będzie gotowy w około godzinę! Do potrawy świetnie będzie pasowało białe wino półwytrawne.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek a kiedy będzie miękka dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Krok 2

    7 min
    Pieczarki oczyść i usuń z nich nóżki. Możesz je posiekać i dodać do risotto. Kapelusze faszeruj dokładnie ryżem, tak aby farsz trochę wystawał ponad grzyby.
  • Krok 3

    25 min
    Całość umieść w naczyniu do pieczenia posmarowanym oliwą. Grzyby oprósz bułką tartą i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku w temp 180 st. C.
Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 1 z 3

Cebulkę drobno posiekaj. Usmaż na oliwie z oliwek a kiedy będzie miękka dodaj ryż i smaż ok. 2 minuty, aż stanie się perlisty. Zawartość opakowania wymieszaj z 700 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i odstaw na ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie risotto rozłóż na blaszce aby szybciej wystygło i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 2 z 3

Pieczarki oczyść i usuń z nich nóżki. Możesz je posiekać i dodać do risotto. Kapelusze faszeruj dokładnie ryżem, tak aby farsz trochę wystawał ponad grzyby.

Faszerowane pieczone pieczarki

Krok 3 z 3

Całość umieść w naczyniu do pieczenia posmarowanym oliwą. Grzyby oprósz bułką tartą i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20-30 minut w piekarniku w temp 180 st. C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Sycylijskie arancini z mozzarellą

    Sycylijskie arancini z mozzarellą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu