Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka czerwona
2 pęczków
Pietruszka
200 g
Kasza kuskus
200 g
Pierś z indyka
1 
Jajko
500 g
Przecier pomidorowy
4 łyżek
Olej
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 szczypta
Oregano
1 trochę
Sos sojowy
1 łyżka
Miód
1 łyżka
Jogurt naturalny
2 
Marchewka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.25 g
Wartość energetyczna
472.29 kcal
Tłuszcze
16.7 g
Węglowodany
61.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
3 min
Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.
Krok 2
15 min
Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z indykiem po 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.
Krok 3
10 min
Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Suchą kaszę kuskus zmieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj sos sojowy, pieprz, oregano, a następnie całość zalej wywarem z gotowania warzyw i indyka tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm poza jej powierzchnię.
Krok 5
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
Krok 6
8 min
Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.
Krok 7
20 min
Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.
Krok 8
5 min
Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.
Krok 9
2 min
Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.
Krok 10
1 min
Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 1 z 10

Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 2 z 10

Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z indykiem po 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 3 z 10

Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 4 z 10

Suchą kaszę kuskus zmieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj sos sojowy, pieprz, oregano, a następnie całość zalej wywarem z gotowania warzyw i indyka tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm poza jej powierzchnię.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 5 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 6 z 10

Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 7 z 10

Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 8 z 10

Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 9 z 10

Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 10 z 10

Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.

Potrawa zawiera kaszę, która ze wszystkich kasz jest najlżej strawna, ma jednak mniej składników mineralnych niż inne. Dzięki obecności czerwonych warzyw zawiera duże ilości likopenu, czyli silnego antyoksydantu przeciwdziałającemu chorobom, przeziębieniom, dysfunkcji komórek i rozwojowi raka. Dzięki obecności papryki, potrawa jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. Potrawa dostarcza prawie 100% dziennej dawki witaminy E, wpływając na prawidłowe działanie układu krwionośnego, zmniejszając odczucie zmęczenia, rozdrażnienia i rozkojarzenia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika