Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami
85min
Łatwy
1.5 łyżeczek
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
600 g
Truskawki
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Masło
2 łyżek
Kasza manna
.
Wartości odżywcze
Białko
4.67 g
Węglowodany
30.94 g
Tłuszcze
13.22 g
Wartość energetyczna
253.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
Krok 3
2 min
Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 4
2 min
Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
Krok 5
7 min
Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Krok 6
60 min
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Krok 7
1 min
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Poznaj przepis na dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami. Można je przyrządzić błyskawicznie jest niedrogie i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe!
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia WINIARY. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.
Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia WINIARY. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.
Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.
Komentarze 0