Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 łyżeczek
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
600 g
Truskawki
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Masło
2 łyżek
Kasza manna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.11 g
Tłuszcze
14.06 g
Wartość energetyczna
253.99 kcal
Białko
4.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
Krok 3
2 min
Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 4
2 min
Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
Krok 5
7 min
Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Krok 6
60 min
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Krok 7
1 min
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 1 z 7

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 2 z 7

Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 3 z 7

Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 4 z 7

Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 5 z 7

Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 6 z 7

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 7 z 7

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Poznaj przepis na dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami. Można je przyrządzić błyskawicznie jest niedrogie i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe!

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia WINIARY. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.

Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika