Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dżem z dyni: przepis
Dodaj do CookBook

Dżem z dyni: przepis

(1)
1 godz 30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 słoików

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia hokaido lub piżmowa (ze skórką lub bez)
500  g
Cukier
trochę
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Imbir mielony
2  łyżeczek
Cukier z prawdziwą wanilią Zobacz naszą wskazówkę
1  łyżka
Skórka starta z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.3 g
Wartość energetyczna
291.2 kcal
Tłuszcze
0.4 g
Białko
1.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić dżem z dyni?

Domowy dżem z dyni to pyszny i zdrowy sposób na wykorzystanie tego jesiennego warzywa. Jego przygotowanie jest proste, a smak dżemu zachwyca swoją delikatną słodyczą i aromatycznymi przyprawami. Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa albo goździki sprawią, że dyniowa konfitura będzie rozgrzewająca i pełna korzennego aromatu.

 

Pyszny dżem z dyni idealnie nadaje się do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale smakuje na świeżym pieczywie albo tostach. Można go łączyć z masłem albo twarożkiem. Świetnie będzie się też komponować z jogurtem naturalnym jako pomysł na śniadanie, kolację, albo po prostu przekąskę w ciągu dnia.

 

Konfitura z dyni będzie pasować do wypieków - jako nadzienie do ciast, rogalików czy tart i nada im kwaskowatego smaku i wyjątkowego aromatu. Będzie też pyszna z placuszkami i naleśnikami.

 

Dżem dyniowy warto też wypróbować jako smaczny dodatek do mięs np. do indyka, kurczaka albo wieprzowiny- doda potrawom słodko-kwaśnego akcentu.

 

Z czego składa się dżem z dyni?

Najlepsza dynia na dżem to Hokkaido lub piżmowa, które mają intensywny kolor i słodki smak. Dobra wiadomość jest taka, że dyni Hokkaido i dyni piżmowej nie trzeba obierać, wystarczy, że pokroisz ją w kostki. Te dynie mają na tyle cienką skórkę, że można ją pozostawić - jest to nawet wskazane ze względu na bogactwo składników mineralnych i błonnik pokarmowy, które znajdują się bezpośrednio pod nią.

 

Do przygotowania dżemu będziesz też potrzebować cukru i wyciśniętego soku z pomarańczy albo cytryny. Do dżemu warto też dodać aromatyczne przyprawy. Doprawiony goździkami albo cynamonem będzie idealnie rozgrzewał organizm podczas jesiennych i zimowych dni. Dyniowy dżem świetnie będzie komponował się również z dodatkiem jabłka albo z miąższem pomarańczy.

 

Porady dotyczące przechowywania dżemu z dyni

Przechowywanie przetworów z dyni wymaga przestrzegania odpowiednich zasad. Oto kilka wskazówek, jak przechowywać dżem z dyni, aby długo zachował trwałość:

Wyparzanie słoików

Zanim przełożysz dżem do słoików wyparz je. Możesz to zrobić na kilka sposobów:

·        Gotowanie: Umieść słoje i pokrywki w dużym garnku z wodą i gotuj przez co najmniej 10 minut.

·        Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 120°C i umieść słoiki i pokrywki na blasze. Piecz przez około 20 minut.

·        Zmywarka: Możesz wykorzystać zmywarkę z funkcją wysokiej temperatury.

 


Kiedy słoiki są już wyparzone, ostrożnie napełnij je gorącym dżemem z dyni, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Upewnij się, że brzegi są czyste i suche przed zamknięciem pokrywek. Od razu po napełnieniu słoików zamknij je szczelnie wysterylizowanymi pokrywkami.

 

Aby zapewnić dłuższą trwałość dżemu, warto przeprowadzić też pasteryzację. Jest na to kilka sposobów:

·        Gotowanie: Umieść zamknięte słoiki w dużym garnku z wodą, tak aby były całkowicie zanurzone. Gotuj je na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij przetwory za pomocą szczypiec i pozostaw do ostygnięcia.

·        Pieczenie: Umieść zamknięte słoiki na blasze w piekarniku nagrzanym do 100°C i pozostaw na około 20-30 minut.

 


Po pasteryzacji i całkowitym ostygnięciu słoików, przechowuj dżem z dyni w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu np. w spiżarni albo piwnicy. Idealna temperatura przechowywania to około 10-15°C.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w małe, równomiernie kawałki. Małe kawałki szybciej zmiękną i łatwiej się rozgotują.
  • Krok 2

    20 min
    Przełóż pokrojoną dynię do dużego garnka, dodaj sok z cytryny i około 100 ml wody (woda pomoże uniknąć przypalenia na początku gotowania). Gotuj na średnim ogniu, aż dynia stanie się miękka.
  • Krok 3

    45 min
    Gdy dynia będzie miękka, dodaj cukier, cynamon, imbir, skórkę z pomarańczy i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i całość gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zgęstnieje. Może to zająć od 30 minut do 1 godziny, w zależności od ilości płynu i preferowanej konsystencji dżemu.
  • Krok 4

    10 min
    Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry. Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem na około 10 minut (pomoże to w stworzeniu próżni).
  • Krok 5

    5 min
    Po ostudzeniu przechowuj dżem w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Piernik z dżemem

    Piernik z dżemem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Dżem z rabarbaru

    Dżem z rabarbaru

    1 godz 45 min Łatwy
  • Różowy dżem z kabaczka

    Różowy dżem z kabaczka

    1 godz 50 min Łatwy
  • Dżem z gruszek

    Dżem z gruszek

    2 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu