Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dyniowa zupa krem z ziemniakami z patelni
Dodaj do CookBook

Dyniowa zupa krem z ziemniakami z patelni

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Spód:
1.5  kg
Dynia piżmowa
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
1200  ml
Woda
3  łyżek
WINIARY Bulion warzywny
1  łyżka
Masło
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
trochę
Spód:
400  g
Ziemniaki, wcześniej ugotowane i ostudzone
2  łyżek
Masło lub 3 łyżki oleju rzepakowego
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Sól i pieprz do smaku
40  g
Ulubiony ser żółty (starty)
1 
Do wykończenia:
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Śmietana 12% lub 18% (odrobina)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.9 g
Wartość energetyczna
197.3 kcal
Tłuszcze
8.6 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    2 min
    Dynię przekrój, usuń pestki i pokrój na większe kawałki (może być ze skórką).
  • Krok 2

    2 min
    Wodę podgrzej z bulionem Winiary, dobrze wymieszaj.
  • Krok 3

    2 min
    Przełóż dynię, cebulę i czosnek do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i dodaj masło.
  • Krok 4

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Krok 5

    2 min
    Upieczoną dynię, cebulę i czosnek bez łupin zblenduj na krem.
  • Krok 6

    2 min
    Ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w małe kawałki.
  • Krok 7

    3 min
    Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ziemniaki i smaż, aż będą złociste i lekko chrupiące.
  • Krok 8

    2 min
    Na 2 minuty przed końcem smażenia ziemniaki posól, popieprz, dodaj paprykę, wymieszaj na patelni z tartym serem, aby delikatnie się otuliły roztopionym serem.
  • Krok 9

    2 min
    Zupę rozlej do misek, na wierzch połóż porcję ziemniaków z patelni i posyp świeżą natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • środek do polerowania kuchni
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    42 min Łatwy
  • Budyniowa tarta S’MORES

    Budyniowa tarta S’MORES

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

    Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

    34 min Łatwy
  • Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

    Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu