Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków
142min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.54 g
Węglowodany
78.3 g
Tłuszcze
23.93 g
Wartość energetyczna
553.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
142 min
Krok 1
5 min
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
2 min
Na końcu dodaj masło.
Krok 4
40 min
Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5
60 min
Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.
Krok 6
5 min
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.
Krok 8
20 min
Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.
Spróbuj również wersji naszych drożdżówek z jabłkiem oraz z solonym karmelem
Komentarze 0