Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

0
142 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
100 g
Masło
1 szklanka
Mleko
0.33 szklanka
Cukier
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Drożdże suszone
100 g
Masło
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
553.79 kcal
Węglowodany
78.3 g
Białko
12.54 g
Tłuszcze
23.93 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

142 min
Krok 1
5 min
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
2 min
Na końcu dodaj masło.
Krok 4
40 min
Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5
60 min
Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.
Krok 6
5 min
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.
Krok 8
20 min
Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.
Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 1 z 8

Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 2 z 8

Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 3 z 8

Na końcu dodaj masło.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 4 z 8

Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 5 z 8

Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 6 z 8

Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 7 z 8

Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto. trzy rodzaje wypieków

Krok 8 z 8

Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.

Spróbuj również wersji naszych drożdżówek z jabłkiem oraz z solonym karmelem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika