Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym
68min
Łatwy
1 kg
Prawdziwek
500 g
Mięso mielone z indyka
70 g
Kasza jaglana
150 ml
Śmietana 12%
100 ml
Woda
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 paczka
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
2 łyżek
Bułka tarta
1
Jajko
2
Cebula
1 łyżka
Sól
1 łyżka
Pieprz czarny
2 łyżek
Majeranek
0.5 łyżka
Kolendra
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2 łyżek
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
30.46 g
Węglowodany
24.95 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartość energetyczna
357.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
15 min
Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
Krok 2
10 min
Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety.
Krok 3
20 min
Wlewamy wrzątek z łyżką MAGGI na około 20 minut.
Krok 4
7 min
W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 5 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Po tym czasie roztrzepujemy wodę i śmietankę z mąką i łyżką zupy pieczarkowej WINIARY. Dodajemy do patelni z grzybkami, mieszając do ponownego zagotowania.
Krok 7
1 min
Do gotowego sosu dodajemy ugotowane pulpety, mieszamy. W razie potrzeby mocniej przyprawić.<br><br>Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z ziemniakami. Smacznego !
Delikatne pulpeciki w towarzystwie sosu grzybowego doprawionego majerankiem.
Komentarze 0