Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

0
1 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest cynamonempooczach
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Prawdziwek
500  g
Mięso mielone z indyka
70  g
Kasza jaglana
150  ml
Śmietana 12%
100  ml
Woda
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  paczka
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
2 
Cebula
1  łyżka
Sól
1  łyżka
Pieprz czarny
2  łyżek
Majeranek
0.5  łyżka
Kolendra
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.46 g
Węglowodany
24.95 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartość energetyczna
357.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
15 min
Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
Krok 2
10 min
Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety.
Krok 3
20 min
Wlewamy wrzątek z łyżką MAGGI na około 20 minut.
Krok 4
7 min
W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 5 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Po tym czasie roztrzepujemy wodę i śmietankę z mąką i łyżką zupy pieczarkowej WINIARY. Dodajemy do patelni z grzybkami, mieszając do ponownego zagotowania.
Krok 7
1 min
Do gotowego sosu dodajemy ugotowane pulpety, mieszamy. W razie potrzeby mocniej przyprawić.<br><br>Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z ziemniakami. Smacznego !
Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 1 z 7

Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 2 z 7

Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 3 z 7

Wlewamy wrzątek z łyżką MAGGI na około 20 minut.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 4 z 7

W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 5 minut.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pieprzem.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 6 z 7

Po tym czasie roztrzepujemy wodę i śmietankę z mąką i łyżką zupy pieczarkowej WINIARY. Dodajemy do patelni z grzybkami, mieszając do ponownego zagotowania.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 7 z 7

Do gotowego sosu dodajemy ugotowane pulpety, mieszamy. W razie potrzeby mocniej przyprawić.<br><br>Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z ziemniakami. Smacznego !

Delikatne pulpeciki w towarzystwie sosu grzybowego doprawionego majerankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.5g / 33%
Węglowodany
24.9g / 27%
Tłuszcze
16g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika