Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

0
68 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Prawdziwek
500 g
Mięso mielone z indyka
70 g
Kasza jaglana
150 ml
Śmietana 12%
100 ml
Woda
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 paczka
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
2 łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
2 
Cebula
1 łyżka
Sól
1 łyżka
Pieprz czarny
2 łyżek
Majeranek
0.5 łyżka
Kolendra
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.46 g
Wartość energetyczna
357.38 kcal
Węglowodany
24.95 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
15 min
Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
Krok 2
10 min
Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety.
Krok 3
20 min
Wlewamy wrzątek z łyżką MAGGI na około 20 minut.
Krok 4
7 min
W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 5 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Po tym czasie roztrzepujemy wodę i śmietankę z mąką i łyżką zupy pieczarkowej WINIARY. Dodajemy do patelni z grzybkami, mieszając do ponownego zagotowania.
Krok 7
1 min
Do gotowego sosu dodajemy ugotowane pulpety, mieszamy. W razie potrzeby mocniej przyprawić.<br><br>Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z ziemniakami. Smacznego !
Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 1 z 7

Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 2 z 7

Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 3 z 7

Wlewamy wrzątek z łyżką MAGGI na około 20 minut.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 4 z 7

W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 5 minut.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pieprzem.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 6 z 7

Po tym czasie roztrzepujemy wodę i śmietankę z mąką i łyżką zupy pieczarkowej WINIARY. Dodajemy do patelni z grzybkami, mieszając do ponownego zagotowania.

Drobiowo-jaglane pulpeciki w aromatycznym sosie grzybowym

Krok 7 z 7

Do gotowego sosu dodajemy ugotowane pulpety, mieszamy. W razie potrzeby mocniej przyprawić.<br><br>Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z ziemniakami. Smacznego !

Delikatne pulpeciki w towarzystwie sosu grzybowego doprawionego majerankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika