Podczas wakacji pewnie wiele osób skusi się na świeżą rybkę z ziemniaczkami i surówką w smażalni nad morzem. Można jednak zjeść w domu - smaczniej, zdrowiej i bez paragonów grozy. Dorsz w chrupiącej panierce to sprawdzony przepis, który świetnie nada się na piątkowy obiad i nie tylko.
Zamiast smażyć rybę w głębokim tłuszczu w przepisie używa się airfryera, więc przygotowanie jest łatwe i stosunkowo szybkie - szczególnie jeśli masz dwie szuflady w beztłuszczowej frytkownicy i możesz niezależnie podgrzewać rybę i ziemniaki w odrębnych przegródkach. Jednak nawet bez tego wszystko powinno pójść prosto i sprawnie. W ostateczności airfryer można zresztą zastąpić piekarnikiem z funkcją termoobiegu.
Najlepiej zacząć od upieczenia ziemniaków pokrojonych na grube cząstki. Powinno to zająć około 30 minut, a w trakcie pieczenia warto kilka razy potrząsnąć zawartością szuflady, żeby kartofle zarumieniły się równomiernie z każdej strony.
Następny krok to przygotowanie ryby. Kawałki dorsza należy - tak samo jak kotlety - oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw, a potem w panierce ze zmiksowanego suchego chleba i parmezanu. Upieczenie tak przygotowanej ryby zajmie około 10 minut. W tym czasie można przygotować surówkę.
Dorsz w chrupiącej panierce doskonale komponuje się z surówką z marchwi i kapusty, ale nie taką zwyczajną. W autorskim przepisie pojawia się także papryczka chwili, cebulka i pietruszka. Wisienką na torcie jest jednak wyjątkowy dressing. Stworzysz go, łącząc majonez, syrop klonowy i ocet jabłkowy z czosnkiem, solą i pieprzem. Zapewniamy, że uzyskany z tego połączenia smak zapadnie Ci w pamięć!
Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką to trochę unowocześniona, ostrzejsza wersja klasycznego przepisu. Polecamy recepturę wszystkim, którzy lubią ryby i nie boją się kulinarnych eksperymentów.