Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką
Dodaj do CookBook

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

(0)
1 godz 25 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dorsz i ziemniaki
500  g
Duże ziemniaki
1 
Jajka z wolnego wybiegu
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
10  g
Parmezan
40  g
Chleb pełnoziarnisty Zobacz naszą wskazówkę
2 
Filet z dorsza Zobacz naszą wskazówkę
1  łyżka
Mąka pszenna
trochę
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1 
surówka
0.5  główka
Kapusta czerwona
1 
Marchewka średniej wielkości
0.5 
Zielona papryczka chili
1 
Cebula dymka
4  gałązek
Świeża natka pietruszki
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
3  łyżek
Ocet jabłkowy
3  łyżek
Syrop klonowy
1  szczypta
Chili pieprz cayenne
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
402.5 kcal
Tłuszcze
19.1 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Podczas wakacji pewnie wiele osób skusi się na świeżą rybkę z ziemniaczkami i surówką w smażalni nad morzem. Można jednak zjeść w domu - smaczniej, zdrowiej i bez paragonów grozy. Dorsz w chrupiącej panierce to sprawdzony przepis, który świetnie nada się na piątkowy obiad i nie tylko.

 

Zamiast smażyć rybę w głębokim tłuszczu w przepisie używa się airfryera, więc przygotowanie jest łatwe i stosunkowo szybkie - szczególnie jeśli masz dwie szuflady w beztłuszczowej frytkownicy i możesz niezależnie podgrzewać rybę i ziemniaki w odrębnych przegródkach. Jednak nawet bez tego wszystko powinno pójść prosto i sprawnie. W ostateczności airfryer można zresztą zastąpić piekarnikiem z funkcją termoobiegu.

 

Najlepiej zacząć od upieczenia ziemniaków pokrojonych na grube cząstki. Powinno to zająć około 30 minut, a w trakcie pieczenia warto kilka razy potrząsnąć zawartością szuflady, żeby kartofle zarumieniły się równomiernie z każdej strony.

 

Następny krok to przygotowanie ryby. Kawałki dorsza należy - tak samo jak kotlety - oprószyć mąką, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw, a potem w panierce ze zmiksowanego suchego chleba i parmezanu. Upieczenie tak przygotowanej ryby zajmie około 10 minut. W tym czasie można przygotować surówkę.

 

Dorsz w chrupiącej panierce doskonale komponuje się z surówką z marchwi i kapusty, ale nie taką zwyczajną. W autorskim przepisie pojawia się także papryczka chwili, cebulka i pietruszka. Wisienką na torcie jest jednak wyjątkowy dressing. Stworzysz go, łącząc majonez, syrop klonowy i ocet jabłkowy z czosnkiem, solą i pieprzem. Zapewniamy, że uzyskany z tego połączenia smak zapadnie Ci w pamięć!

 

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką to trochę unowocześniona, ostrzejsza wersja klasycznego przepisu. Polecamy recepturę wszystkim, którzy lubią ryby i nie boją się kulinarnych eksperymentów.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    30 min
    Wyszoruj ziemniaki, pokrój wzdłuż na cząstki o grubości ok. 2 cm i umieść w szufladzie frytkownicy powietrznej. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw solą morską i pieprzem, rozłóż równomiernie. Piecz 30 minut w 200°C, potrząsając w połowie czasu.
  • Krok 2

    10 min
    W płytkiej misce roztrzep jajko, dodaj paprykę wędzoną i szczyptę przypraw. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj parmezan i umieść w małym kielichu malaksera. Dodaj pokruszony chleb oraz 1 łyżkę oliwy, zmiksuj na drobną panierkę, a następnie wysyp na talerz.
  • Krok 3

    10 min
    Kawałki dorsza oprósz mąką, zanurz w jajku, pozwalając nadmiarowi ścieknąć, następnie obtocz w panierce, dokładnie dociskając. Umieść równomiernie w szufladzie frytkownicy i piecz przez 10 minut w 200°C, aż nabierze złocistego koloru i będzie idealnie upieczony.
  • Krok 4

    5 min
    W czasie, gdy pieką się frytki i ryba przygotuj surówkę. Kapustę cienko posiekaj. Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Papryczkę pozbaw pestek i bardzo drobno pokrój. Cebulkę pokrój w krążki, a pietruszkę posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w większej misce.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj dressing. Wymieszaj majonez WINIARY, ocet i syrop klonowy w małej misce. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do sosu. Dodaj pozostałe przyprawy. Dobrze wymieszaj i zostaw na kilka minut.
  • Krok 6

    10 min
    Dodaj dressing do warzyw. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka minut.
  • Krok 7

    5 min
    Gdy frytki i ryba będą gotowe wyjmij z lodówki surówkę i podaj.
  • Tip 1

    5 min
    Nie masz urządzenia air fryer? Nie martw się. Rybę i ziemniaki możesz przygotować w piekarniku z termoobiegiem.
  • Tip 2

    5 min
    Nie masz suchego pieczywa? Nie szkodzi. Użyj bułki tartej i różnych drobnych ziarenek – sezamu, słonecznika, maku, czarnuszki, siemienia lnianego. 
Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 1 z 9

Krok 1 Krok 1 Krok 1

Wyszoruj ziemniaki, pokrój wzdłuż na cząstki o grubości ok. 2 cm i umieść w szufladzie frytkownicy powietrznej. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw solą morską i pieprzem, rozłóż równomiernie. Piecz 30 minut w 200°C, potrząsając w połowie czasu.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 2 z 9

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

W płytkiej misce roztrzep jajko, dodaj paprykę wędzoną i szczyptę przypraw. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj parmezan i umieść w małym kielichu malaksera. Dodaj pokruszony chleb oraz 1 łyżkę oliwy, zmiksuj na drobną panierkę, a następnie wysyp na talerz.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 3 z 9

Krok 3

Kawałki dorsza oprósz mąką, zanurz w jajku, pozwalając nadmiarowi ścieknąć, następnie obtocz w panierce, dokładnie dociskając. Umieść równomiernie w szufladzie frytkownicy i piecz przez 10 minut w 200°C, aż nabierze złocistego koloru i będzie idealnie upieczony.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 4 z 9

Krok 4 Krok 4 Krok 4

W czasie, gdy pieką się frytki i ryba przygotuj surówkę. Kapustę cienko posiekaj. Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Papryczkę pozbaw pestek i bardzo drobno pokrój. Cebulkę pokrój w krążki, a pietruszkę posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w większej misce.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 5 z 9

Krok 5 Krok 5

Przygotuj dressing. Wymieszaj majonez WINIARY, ocet i syrop klonowy w małej misce. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do sosu. Dodaj pozostałe przyprawy. Dobrze wymieszaj i zostaw na kilka minut.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 6 z 9

Krok 6 Krok 6

Dodaj dressing do warzyw. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka minut.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Krok 7 z 9

Krok 7 Krok 7

Gdy frytki i ryba będą gotowe wyjmij z lodówki surówkę i podaj.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Tip 1 z 9

Tip 1

Nie masz urządzenia air fryer? Nie martw się. Rybę i ziemniaki możesz przygotować w piekarniku z termoobiegiem.

Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

Tip 2 z 9

Tip 2

Nie masz suchego pieczywa? Nie szkodzi. Użyj bułki tartej i różnych drobnych ziarenek – sezamu, słonecznika, maku, czarnuszki, siemienia lnianego. 

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

    Zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

    Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

    1 godz 1 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu