Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy - domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trwa to ok. 3 - 5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony, tym bardziej kwaśny żur.
Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się, jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
· Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
· Barszcz czerwony na zakwasie
· Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
· Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
· Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
· Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
· Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Żurek na zakwasie to typowo wielkanocna potrawa. Jeśli szukasz również innych tradycyjnych dań na tę okazję, zobacz także te przepisy:
· Wielkanocna babka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY