Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek
Dodaj do CookBook

Domowy zakwas na żurek

(3)
72 godz 28 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka żytnia razowa typ 2000
2  szklanek
Ciepła, przegotowana woda
5 
Listek laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
2  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.1 g
Wartość energetyczna
216.2 kcal
Tłuszcze
1.3 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy - domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trwa to ok. 3 - 5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony, tym bardziej kwaśny żur.

 


Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się, jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:

·        Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

·        Barszcz czerwony na zakwasie

·        Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

·        Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną

·        Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

·        Kwaśnica z prażokami

·        Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

·        Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

·        Zupa ogórkowa na żeberkach

 


Żurek na zakwasie to typowo wielkanocna potrawa. Jeśli szukasz również innych tradycyjnych dań na tę okazję, zobacz także te przepisy:

·        Wielkanocna babka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

·        Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

·        Mazurek wielkanocny

·        Pascha wielkanocna

·        Babeczki wielkanocne do święconki

Przygotowanie

4348 min
  • Krok 1

    15 min
    Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Do słoika wsypać szklankę mąki, dodać 2 szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać.
  • Krok 3

    3 min
    Dorzucić 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
  • Krok 4

    3 min
    Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    4320 min
    Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
  • Krok 6

    2 min
    Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kaczki z domowym makaronem

    Rosół z kaczki z domowym makaronem

    4 godz 22 min Łatwy
  • Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

    Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

    2 godz Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    1 godz 20 min Średni
  • Domowy paprykarz

    Domowy paprykarz

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu