Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
400 g
Truskawki
400 ml
Mleko
3 łyżek
Cukier
100 g
Masło
200 ml
Śmietana 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
38.71 g
Białko
6.09 g
Węglowodany
28.54 g
Wartość energetyczna
513.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
5 min
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
5 min
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
10 min
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
30 min
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
5 min
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
5 min
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 1 z 7

Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 2 z 7

W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 3 z 7

Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 4 z 7

Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 5 z 7

Wstaw do lodówki do stężenia.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 6 z 7

Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Krok 7 z 7

Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.

Kto z nas nie czeka na początek sezonu truskawkowego? Te soczyste i czerwone owoce są dla wielu z nas synonimem rozpoczynających się wakacji i wspomnieniem beztroskich lat dzieciństwa, kiedy truskawki z cukrem lub bitą śmietaną były najlepszym deserem podczas ciepłych miesięcy. Czemu by nie odtworzyć tego wspaniałego smaku młodości w nieco innej formie? Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to doskonały sposób na słodki przysmak wiosną. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika