Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym
1 godz 5 min
Łatwy
1
opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
1
opakowanie
400
g
Truskawki
400
ml
Mleko
3
łyżek
Cukier
100
g
Masło
200
ml
Śmietana 30%
.
Wartości odżywcze
Białko
6.09 g
Węglowodany
28.54 g
Tłuszcze
38.71 g
Wartość energetyczna
513.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Z 500 ml mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj z masłem.
Krok 2
5 min
W szklance wymieszaj proszek budyniowy z cukrem i wlej do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez 0,5 min i odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw do lodówki.
Krok 3
5 min
Rozpuść galaretkę w 500 ml wrzącej wody i odstaw do ostudzenia.
Krok 4
10 min
Pokrój truskawki w plasterki i ładne środkowe kawałki zostaw do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieść na dnie pucharków i zalej galaretką.
Krok 5
30 min
Wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 6
5 min
Umieść pozostałe plasterki truskawek wokół ścianek pucharków, a następnie nałóż krem budyniowy.
Krok 7
5 min
Ubij śmietankę na sztywno. Nałóż ją do pucharków na krem i ozdób wedle uznania.
Kto z nas nie czeka na początek sezonu truskawkowego? Te soczyste i czerwone owoce są dla wielu z nas synonimem rozpoczynających się wakacji i wspomnieniem beztroskich lat dzieciństwa, kiedy truskawki z cukrem lub bitą śmietaną były najlepszym deserem podczas ciepłych miesięcy. Czemu by nie odtworzyć tego wspaniałego smaku młodości w nieco innej formie? Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to doskonały sposób na słodki przysmak wiosną. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0