Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

3
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest katarzynagotuje
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
4  łyżek
Mąka pszenna
4  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
200  g
Cukier
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  ml
Mleko
200  g
Masło
80  g
Czekolada
30  g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.04 g
Węglowodany
68.56 g
Tłuszcze
47.96 g
Wartość energetyczna
784.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
Krok 2
25 min
Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.
Krok 3
15 min
Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.
Krok 4
15 min
Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 1 z 4

Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 2 z 4

Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 3 z 4

Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 4 z 4

Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na smakowity deser, który zawładnie sercem każdego, kogo tylko nim poczęstujesz. Mieszanka kremu budyniowego i polewy czekoladowej z pewnością przekona do siebie wszystkich łasuchów. Sprawdź nasz przepis na czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Bernadka
.

Jaką czekoladę dać? Gorzką czy mleczna? Biszkopt wyszedł super ale masa nie bardzo... zbyt maślana za mało budyniowa. I starajcie się też oddzielić co do czego idzie bo jeżeli ktoś nie widział kiedyś podobnego przepisu to nie wie np które masło idzie do masy budyniowej a które do polewy

Winiary
.
Expert

Bernadko, jeśli wolisz, by ciasto było mniej słodkie, może być gorzka lub deserowa. Jeśli wolisz słodsze - polecamy mleczną. Dziękujemy też za sugestię. W poszczególnych krokach przepisu określiliśmy jasno, co robimy i ile masła używamy :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne nawet dla początkujących. Pozdrawiamy.

Z Zofmix
.

Spróbowałam zrobić ale wyszło mi za mało ciasta i musiałam dać budyń na wierzch ciasta. Polecam podwoić wybraną porcję. Moim zdaniem 3 gwiazdki

Winiary
.
Expert

W przyszłości rozwiązaniem może być też mniejsza blacha. :) Pozdrawiamy i dziękujemy!

V Viola
.

Proporcje raz w gramach, raz w łyżkach. Malo wiarygodne i niezachęcające.

Winiary
.
Expert

Violu, dziękujemy za słuszną uwagę - staramy się codziennie ulepszać i ujednolicać nasze przepisy, tak, by były zrozumiałe i łatwe w zastosowaniu. 48 g mąki pszennej odpowiada 4 łyżkom stołowym. Zmianę wprowadzamy również do przepisu. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że biszkopt się uda :)

Pokaż więcej komentarzy