Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
48 g
Mąka pszenna
4 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
200 g
Cukier
3 łyżek
Kakao
2 łyżek
Oliwa z oliwek
500 ml
Mleko
200 g
Masło
80 g
Czekolada
30 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.22 g
Węglowodany
69.52 g
Tłuszcze
47.99 g
Wartość energetyczna
788.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
15 min
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować.
Krok 2
25 min
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
Krok 3
15 min
Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń. Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem
Krok 4
15 min
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 1 z 4

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 2 z 4

Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 3 z 4

Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń. Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 4 z 4

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na smakowity deser, który zawładnie sercem każdego, kogo tylko nim poczęstujesz. Mieszanka kremu budyniowego i polewy czekoladowej z pewnością przekona do siebie wszystkich łasuchów. Sprawdź nasz przepis na czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika