Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym
98min
Łatwy
3 łyżek
1 opakowanie
0.75 łyżeczka
0.5 opakowanie
3
Jajko
170 g
Cukier
85 g
Mąka ziemniaczana
85 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
30 g
Kakao
250 ml
Śmietana 30%
200 g
Serek mascarpone
30 g
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
4.75 g
Węglowodany
33.31 g
Tłuszcze
18.05 g
Wartość energetyczna
308.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
98 min
Krok 1
1 min
Ciasto: piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 2
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 3
5 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao.
Krok 4
5 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie mieszając. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
25 min
Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
Krok 6
10 min
<b>Krem</b>: Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj serek, pół opakowania Galaretki o smaku wiśniowym WINIARY i cukier. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Krok 7
40 min
Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut.
Krok 8
2 min
Przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki. Do ozdoby gotowych babeczek użyj kandyzowanych wiśni i listków mięty.
Przepis na czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym to pomysł dla tych, którzy cenią nie tylko słodki smak domowych wypieków, ale też uwielbiają dekoracyjne wypieki - tak atrakcyjne, że aż szkoda je zjeść! Babeczki majonezowe są delikatne i wyrośnięte, a krem z Galaretką o smaku wiśniowym WINIARY rozpływa się w ustach!
Komentarze 0