Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto czekoladowa chmurka z kremem budyniowym i owocami
Dodaj do CookBook

Ciasto czekoladowa chmurka z kremem budyniowym i owocami

(0)
1 godz 11 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Jajko średniej wielkości
250  g
Czekolada gorzka 64%
120  g
Masło
150  g
Drobny cukier
10  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Pomarańcze
1 
Na masę:
200  g
Serek mascarpone
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
300  ml
Mleko
40  g
Cukier puder
1 
Do dekoracji
300  g
Truskawki lub inne ulubione owoce (maliny, borówki, jeżyny...)
trochę
Mięta świeża
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.9 g
Wartość energetyczna
385.9 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Są takie dni, kiedy trzeba zrobić ciasto, które zadowoli wszystkich domowników lub gości. Tych, którzy kochają wilgotne brownie i tych, którzy marzą o cieście z owocami. Czekoladowa chmurka - miękka, wilgotna, czekoladowa, z delikatnym kremem i owocami – taka właśnie jest. U mnie w domu skradła serca wszystkich. Gdy moje dzieci pytają “upieczesz nam chmurkę?” - to wiem, co mam zrobić.

 

Jak powstaje ciasto czekoladowa chmurka?

Przygotowanie ciasta można podzielić na trzy etapy. Najwięcej pracy wymaga przygotowanie czekoladowego spodu podobnego do brownie. Drugie zadanie to zrobienie kremu bazującego na mascarpone i budyniu. Trzeci, najprzyjemniejszy element wieńczący dzieło, to udekorowanie wypieku za pomocą owoców. Chociaż jest przy tym trochę pracy, finalny efekt robi wrażenie nawet na najbardziej wymagających miłośnikach deserów! Ciasto czekoladowa chmurka wygląda efektownie jak tort, ale przy tym nie jest tak bardzo słodkie jak klasyczne wielowarstwowe wypieki z kremem i licznymi dodatkami.


Sprawdź inne przepisy z czekoladą i owocami:

·       Brownie z lodami

·       Truskawkowe sadzonki

·       Piernikowe brownie z malinami i mascarpone

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj okrągłą formę – wyłóż dno papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Boki formy zostaw czyste. Piekarnik rozgrzej do 160°C (z termo obiegiem).
  • Krok 2

    3 min
    250 g czekolady 64% połam na kawałki i rozpuść razem z 120 g masła w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj do gładkości i zostaw do lekkiego przestudzenia.
  • Krok 3

    8 min
    5 jajek rozdziel – żółtka umieść w jednej misce, białka w drugiej. Białka ubijaj najpierw same na niskich obrotach, a gdy piana nabierze objętości dodawaj stopniowo 75 g cukru i kontynuuj ubijanie aż do sztywności.
  • Krok 4

    7 min
    Do żółtek dodaj pozostałe 75 g cukru, 10 g cukru wanilinowego WINIARY, startą skórkę i 2 łyżki wyciśniętego soku z jednej małej pomarańczy. Utrzyj mikserem do jasności. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    1 min
    Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając łopatką.
  • Krok 6

    40 min
    Wylej ciasto do formy i wygładź delikatnie wierzch. Piecz ok. 35–40 minut (sprawdzaj patyczkiem – ma być wilgotne, ale nie suche). Wyjmij z piekarnika, przestudź, nie wyjmuj od razu z formy.
  • Krok 7

    5 min
    Z 1 opakowania budyniu WINIARY i 300 ml mleka ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale BEZ dodawania cukru (później dodasz cukier puder). Ostudź, aż będzie letni.
  • Krok 8

    3 min
    W misce zmiksuj 200 g mascarpone z 40 g cukru pudru na gładką masę. Dodawaj stopniowo letni budyń i miksuj, aż krem będzie puszysty i bez grudek.
  • Krok 9

    1 min
    Na wystudzone ciasto wyłóż krem budyniowy. Udekoruj 300 g świeżych owoców i kilkoma listkami mięty.
  • WSKAZÓWKA 1

    1 min
    Nie bój się kombinować z owocami – mieszanka kwaskowych i słodkich sprawdzi się najlepiej. Po drugie każdy sezon może mieć własną czekoladową chmurkę i własną owocową wersję.
  • WSKAZÓWKA 2

    1 min
    Nie wstawiaj budyniu do lodówki w celu schłodzenia, bo krem mascarpone może się zwarzyć.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    2 godz 13 min Łatwy
  • Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto Balladyna

    Ciasto Balladyna

    1 godz 50 min Średni
  • Ciasto Balladyna

    Ciasto Balladyna

    1 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu