Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

0
143 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
1 szklanka
Cukier
0.67 szklanka
Mąka tortowa
400 g
Mleko
200 g
Masło
0.5 szklanka
Cukier puder
1 
Cytryna
1 
Pomarańcze
1 szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
144.37 g
Tłuszcze
47.9 g
Wartość energetyczna
1040.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

143 min
Krok 1
2 min
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
Krok 2
10 min
Jajka ubij z 0,5 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.
Krok 3
5 min
Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.
Krok 4
35 min
Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu, aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.
Krok 5
20 min
Ostudź.
Krok 6
10 min
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).
Krok 7
20 min
Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
Krok 8
15 min
Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostrożnie (jest bardzo gorący) na natłuszczone olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
Krok 9
15 min
Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.
Krok 10
1 min
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.
Krok 11
10 min
SKŁADANIE TORTU: Każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.
Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 1 z 11

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 2 z 11

Jajka ubij z 0,5 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 3 z 11

Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 4 z 11

Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu, aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 5 z 11

Ostudź.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 6 z 11

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 7 z 11

Masło ogrzej do temperatury pokojowej.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 8 z 11

Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostrożnie (jest bardzo gorący) na natłuszczone olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 9 z 11

Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 10 z 11

Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 11 z 11

SKŁADANIE TORTU: Każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.

Kto kiedykolwiek próbował klasycznego creme brulee, z pewnością wie, że to deser wyjątkowy. Delikatny, śmietankowy krem i pękająca pod łyżeczką warstwą wyrazistego karmelu to coś, na co mam ochotę zawsze, gdy o nim pomyślę. Próbowałam już wielu wersji – z owocami, klasycznej, cytrusowej i zawsze jest wyborny.

Pomyślałam więc, że można by ten niebiański smak przenieść do tortu, a że trudno byłoby zapiekać krem bezpośrednio na biszkopcie, z pomocą przyszedł mi budyń śmietankowy Winiary do ciast i kremów . To nowy produkt tej marki, przeznaczony głównie dla tych, którzy lubią przygotowywać domowe wypieki. Przyznam, że choć podchodziłam początkowo do niego sceptycznie, budyń okazał się świetny – gęsty, bez grudek i tak aksamitny, że trudno było mi się powstrzymać i nie wyjeść go w całości wprost z garnka.

PORADY:

1. Aby ułatwić i dobrze zorganizować sobie pracę, szczególnie w okresie przedświątecznym, biszkopt i budyń możesz przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem.

2. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptu, dodaj do mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Dekoracje cukrowe ułóż w dniu podania. Karmel w lodówce stopniowo się rozpuszcza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika